info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Grävmaskinisten frikänd – Leif GW slipper betala

Grävmaskinisten Niklas Krämer och hans förra kollega Leo Björkman som stått åtalade för olaga frihetsberövande frias av Solna tingsrätt.

– Det känns faktiskt magiskt, vilken jäkla grej som släppte, nu är det här över. Jag stängde av grävmaskinen rakt av här på arbetsplatsen, säger Niklas Krämer när Byggnadsarbetaren får tag i honom, bara minuten efter att han fått beskedet från sin advokat Martin Cullberg.

Niklas berättar att han står vid Ekerövägen där han jobbar idag.

Läs också Grävmaskinisten Niklas i rätten idag – så kan han straffas

– Det är flera lastbilar som åker förbi här och tutar och gör tummen upp och det plingar febrilt i min mobil.

Han öser beröm över advokat Martin Cullberg, men berättar att denne skojade lite när han ringde och meddelade domen.

– Först frågade han ’hur skulle din vardag fungera om du skulle sitta inne?’ Jag tyckte mig höra på hans tonart att han inte var dödsallvarlig. Så jag sa att nu får du ju ge dig. Då sa han att vi blivit helt frikända och att det här var jäkligt viktigt för honom också.

Hur ska du fira nu då?

– Man kanske ska åka till verkstan ikväll och polera någon maskin. Det är ändå ganska vackert att stå i tvätthallen en fredagskväll. Man kanske till och med kan suga i sig en bira samtidigt.

Läs också Leif GW stöttar grävmaskinisten i rätten – ”Galet åtal”

Det var klockan elva i dag som Solna tingsrätt offentliggjorde domen mot Niklas Krämer och Leo Björkman. Åklagaren hade yrkat på villkorlig dom och samhällstjänst, alternativt villkorlig dom och böter. Men nu frias alltså de före detta kollegorna. I domen kan man läsa följande: ”Det finns enligt tingsrättens mening inget i deras agerande som tyder på att de ens har övervägt att agerandet inte låg inom det tillåtnas gräns. Niklas Krämer och Leo Björkman kan mot denna bakgrund inte anses ha agerat med uppsåt i den mening som förutsätts för ansvar enligt straffbestämmelsen för olaga frihetsberövande.”

Buntbandsfallet har fått mycket uppmärksamhet, till stor del för att Leif GW Persson gått ut och stöttat de åtalade. Han lovade att betala böter vid en eventuell fällande dom. Men nu slipper han alltså hosta upp några pengar.

Den händelse som målet har handlat om inträffade i februari 2017. Närlunda Schakt & Transport på Ekerö blev utsatt för flera dieselstölder i veckan och Niklas Krämer monterade upp kameror. Till slut fick han napp – en man med bensindunkar rörde sig på arbetsplatsen. Niklas och kollegan Leo Björkman lyckades inte gripa den misstänkte tjuven samma kväll, utan först dagen efter när mannen kom för att hämta en kvarlämnad bil i närheten. Trots att mannen senare erkänt sig vara tjuven har åklagaren hävdat att det var olaga frihetsberövande att sätta buntband på honom i väntan på polisen.

Enligt lagen har man rätt att ta fast någon som har begått ett brott. Det kallas envarsgripande. Det får dock inte ha gått för lång tid sedan brottet begicks och det är detta åtalet har gällt.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC