info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Utmaningen: Picka ägg med skopan

Ser du dig som en mästare på att manövrera anläggningsmaskiner? Snart kan du få konkurrens av unga förmågor som gör upp om skol-SM-titeln för maskinförare.

I början av februari hölls uttagningstävlingar till skol-SM för maskinförare. Nu är det klart vilka 15 skolor som gått vidare och får välja en representant vardera till finalen på Wisbygymnasiet 17–18 maj. Men det är stor skillnad på uttagningen och vad som väntar i Visby. För medan kvalificeringsheatet bestod av teori är det praktik som gäller i finalen. Och där är noggrannhet A och O.

– Vi vill inte avslöja tävlingsmomenten, men man kör på en bana där det ingår vissa precisionsmoment och beräkningar. Har man en oaktsam körstil blir det minuspoäng, säger Thomas Hagman från BYN som är med och arrangerar.
Tävlingen pågår under två dagar, och deltagarna ska framföra två maskinslag: En lastmaskin Volvo L60 och en hjulgrävare Volvo EW 160.

Läs också Grävmaskinisten frikänd – Leif GW slipper betala

Om man ska döma av tidigare års tävlingar kommer det att bli en del kul och udda inslag. Eller vad sägs om att stänga en tändsticksask med grävskopan? Eller picka ett ägg med skopan på en lastmaskin? Ett annat moment som förekommit har varit att deltagarna fått flippa upp bildäck från marken och balansera dem på varandra uppe på ett oljefat.

– Poängen är att du ska ha ett precisionsarbete. Man ska behärska sin tiltrotator. Om du är duktig med spakarna och vet var du har din maskin så går de flesta uppgifterna bra, säger Thomas Hagman.

Men det gäller även att hålla nerverna i schack. Många av klasserna ser skol-SM för maskinförare som ett bra tillfälle att göra en gemensam resa, så det kan bli en hel del publik.

– Det är bra att vara stresstålig. Det här är stora maskiner som kräver sitt lugn.

Hur mäter sig de här eleverna med folk som jobbat i några år?

Läs också Ger kritiken rätt - vill stoppa olyckor med grävskopor

– De håller absolut en hög nivå. De är fullt anställningsbara, jag skulle säga att de flesta här i årskurs tre redan har jobb.

arrow_forward Senaste nytt