info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dieselstölderna ökar – nu skärper polisen rutinerna

11 gånger om dagen – det är genomsnittet för antalet dieselstölder i Sverige. Nu inför polisen nya rutiner för att komma åt problemet.

Fler anmälningar av dieselstölder. Foto: Mostphotos

Antalet anmälda dieselstölder ökar, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. 3 939 dieselstöder anmäldes 2018, en ökning med 3,6 procent mot föregående år.

Flest stölder anmäldes i Stockholms kommun, 106 stycken. Därefter kommer Norrköping och Göteborg med 100 respektive 83 anmälningar, skriver tidningen Maskinentreprenören.

Läs också Grävmaskinisten frikänd – Leif GW slipper betala

Störst ökning av antalet anmälda stölder står de skånska kommunerna Lund, Helsingborg och Staffanstorp för. Ökningen är störst i Staffanstorp, hela 557 procent. Men mörkertalet tros vara stort och nu skärper polisen rutinerna. En ny arbetsgrupp vill jobba mer målinriktat och förebyggande och samarbeta närmare med branschen.

Arbetsgruppen uppmanar enskilda maskinentreprenörer att vid nya, viktigare jobb kontakta polis på orten. Tillsammans kan de göra en riskbedömning.

– I samband med detta ska det upprättas kontakt direkt med den lokala polisen så att maskinentreprenören har direktkontakt med den som är ansvarig på orten. Man ska sedan inte behöva sitta i telefonkö och vänta för att anmäla eller hantera spår efter en dieselstöld, säger Almir Kudra, chef för Brottssamordningen Väst, till Maskinentreprenören.

Enligt polisen är dieselstölderna ofta relativt små och ingår som en del i annan brottslighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dieselstölderna ökar – nu skärper polisen rutinerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig