info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så här stoppar du tjuven

Går det att stoppa inbrottstjuven på bygget ? Absolut. Checka av listan – så blir din arbetsplats inbrottssäker.

1. Områdesskydd
Gör byggområdet så säkert som möjligt. Bra belysning förebygger brott och är särskilt viktigt på utsatta ställen.

Läs också Dieselstölderna ökar – nu skärper polisen rutinerna

2 Bygg, förrådsbodar och containrar
Tänk på placeringen av bygg- och förrådsbodar. Det ska vara svårt att köra upp bredvid bodarna. Placera containrar på ett sätt som försvårar angrepp och gör att risken ökar för att bli upptäckt. Containern ska ha en stabil konstruktion med minst 1,5 millimeter stålplåt runt om.

3 Stöldmärk
Dna-metoden rekommenderas av polisen och ledande stöldskyddsorganisationer. Märkningen kostar under tusenlappen och du penslar själv på märkningsvätskan på dina verktyg. Den osynliga märkningen innehåller en dna-kod som är knuten till ditt namn och gör dina verktyg spårbara.
Läs mer: Inbrotten har ökat på byggarbetsplatser

4. Larm och kameraövervakning
Larm är avskräckande och kan användas tillsammans med övervakningskameror. Normalt behövs inget kameratillstånd, men kontrollera först med länsstyrelsen. Skylta tydligt.

5 Spårsändare
Installera spårsändare i maskinerna. Om de stjäls, ökar möjligheten att de kan lokaliseras.

6 Skydda dieseln
Placera aldrig dieseltanken vid infarten. Installera låsbara lock, slangningsskydd och larm. Ytterligare ett skydd är att blåmärka dieseln, vilket gör att den registreras på ägaren. Polisen kan då snabbt konstatera om drivmedlet är stulet.

… OCH SÅ SKYDDAR DU DIN BIL

1. Gallerbur
Varje lager skydd försvårar tjuvens arbete. Installera en gallerbur eller ett låst skåp i bilen. Det finns verktygslådor som kan bultas fast i golvet eller förankras med kedjor i lastutrymmet.

2. Gps
Om du har installerat en spårsändare med gps-teknik är det lätt att hitta tjuven. Det går dels att följa tjuvens flykt i din mobiltelefon, dels kan du köpa tilläggstjänster som gör att en larmcentral spårar ditt fordon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så här stoppar du tjuven

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig