info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlikning efter konflikt och uppsägningar i Timrå

Byggnads stämde Peab till Arbetsdomstolen efter att 14 provanställda byggnadsarbetare hade avskedats vid Östrandsfabriken i Timrå. Nu har Peab och Byggnads gjort en förlikning efter den långdragna konflikten.

Sommaren 2016 avskedades 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. 14 av dem var anslutna till Byggnads som stämde Peab till Arbetsdomstolen och krävde skadestånd för de 14 arbetarna. Det handlade om 200 000 kronor vardera till arbetarna, samt skadestånd till förbundet på tre miljoner kronor.

Men fallet har avgjorts redan innan det nått Arbetsdomstolen, rapporterar Sundsvalls Tidning. Byggnads och Peab har gjort en förlikning.
Jim Sundelin, ordförande i Byggnads MellanNorrland har tidigare berättat för Byggnadsarbetaren att konflikten i grunden handlade om löneform. Han anser nu att parterna genom förlikningen kommit överens om tolkningen av avtalet och hur man från Peab ska hantera anställningar.

Läs också Lönekonflikten i Timrå slutar i AD – Byggnads kräver miljonbelopp av Peab

– Det vi har hävdat hela tiden är att våra regler när det gäller provanställning är att arbetsgivaren ska förhandla både före och efter man tänkt påbörja och avsluta en provanställning. Det hade inte skett i det här fallet, säger han till Sundsvalls Tidning.

Han tycker det är viktigt att de uppsagda byggnadsjobbarna fått den hjälp från facket som de ska ha.
– De som berördes känner att de fått upprättelse och det är så det ska vara, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlikning efter konflikt och uppsägningar i Timrå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig