info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Lönekonflikten i Timrå slutar i AD – Byggnads kräver miljonbelopp av Peab

Den infekterade konflikten om de uppsagda anläggningsarbetarna i Timrå slutar i Arbetsdomstolen. Byggnads kräver Peab på 200 000 kronor åt var och en av de uppsagda.

Byggnads stämmer Peab på drygt tre miljoner kronor. Utöver skadestånd till förbundet kräver facket också 200 000 kronor var till de anläggningsarbetare som miste sina provanställningar på SCA:s massafabrik i Timrå förra sommaren.

LÄS MER: Uppsagda mitt under lönekonflikt

Läs också Förlikning efter konflikt och uppsägningar i Timrå

Konflikten på massafabriken har varit ovanlig, och ovanligt uppslitande.I samband med en större ombyggnation anställde Peab 16 stycken anläggningsarbetare, men snart stod det klart att företaget och facket inte kunde komma överens om lönen.
Parternas versioner av händelserna går isär. Byggnads hävdar att Peab ville se en månadslön i stället för den prestationslön som är byggavtalets huvudlöneform. Peab hävdar å sin sida att företaget erbjudit såväl prestationslön som månadslön. Men det som först var en tvist om löneform eskalerade när Peab sommaren 2016, strax efter att centrala löneförhandlingar inletts, plötsligt sade upp anläggningsarbetarna och i stället tog in en utländsk underentreprenör.

LÄS MER: ”Det är troligt att det slutar i oenighet”

Byggnads hävdar att uppsägningarna var ett straff från Peabs sida ‒ och därmed en föreningsrättskränkning.
‒ Man avslutar kollektivt anställningarna för 16 erkänt duktiga yrkesarbetare och det finns ett tydligt tidssamband med löneförhandlingarna. De anställda har fått höra att det har att göra med att man inte accepterade företagets förslag till lön, sade ombudsmannen Görgen Zilén till Byggnadsarbetaren i februari.
– Jag kan bara konstatera att vi har olika uppfattning om såväl de faktiska omständigheterna som juridiken, replikerade Malin Erasmie, arbetsrättsjurist på Sveriges Byggindustrier.

LÄS MER: Oenighet om Peabuppsägningar

Såväl lokala som centrala förhandlingarna slutade i oenighet. Samtidigt slog bygglaget i Timrå larm. Anläggningsarbetarna gick på den så kallade stupstocken med en timlön på 179 kronor. Nu vädjade de till Byggnads att acceptera arbetsgivarens bud.
– Vi i laget var överens om att köpa 202:50 spänn i timmen av Peab. Det skulle bli något slags uppgjort ackord, men det är så det funkar. Då sa facket att vi inte har någon rösträtt längre så vi blev överkörda, sade anläggningsarbetaren Kent Färlén.

LÄS MER: Bygglaget vädjar – ”Vi sitter ned på knä”

Men Byggnads menade att arbetsgivaren nekade att betala ut retroaktiv lön och att striden var principiellt viktig.
– Skulle vi gå med på det centralt skulle vi erkänna att avtalet inte är tillämpligt från byggstart till byggets slut. Alltså att någon retroaktivitet inte behöver betalas ut. Och då skulle företagen än mer än i dag dra ut på löneuppgörelserna för att driva det mot centrala förhandlingar och därmed slippa betala ut full lön, sade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i mars.

LÄS MER: ”Jag vet att de känner sig jävligt utsatta”

Då hade de som varit på bygget sedan starten redan förlorat närmare 50 000 kronor var. Om Byggnads nu kan övertyga Arbetsdomstolen om att uppsägningarna utgjorde en föreningsrättskränkning har de ekonomiska plåster på såren att vänta.


Du läser: Lönekonflikten i Timrå slutar i AD – Byggnads kräver miljonbelopp av Peab