info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Förstår att de är förbannade"

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin säger att han förstår byggnadsarbetarnas frustration på massafabriken. Men de upprörda känslorna kommer inte få förbundet att ändra uppfattning.

Brevet som kom till redaktionen skickades även till Byggnads förbundskontor. Där hamnade det på Torbjörn Hagelins bord. Här svarar han på några frågor om hur han ser på konflikten i Timrå.
Vad är det egentligen som händer på bygget i Timrå?
– Just nu är den retroaktiva lönen problemet. Avtalet säger att lön ska betalas ut retroaktivt från byggets start. Från början var det en tvist om löneformen, men nu finns det en lösning för den biten.
Ni är alltså överens om lönen. Varför kan ni inte säga ja till den delen så att laget får full lön under resten av arbetstiden och sedan lösa det retroaktiva senare?
– Det går inte. I och med att man då får en överenskommelse på arbetsplatsen så skulle Sveriges Byggindustrier aldrig bry sig om att fortsätta försöka lösa den retroaktiva delen. Dessutom – skulle vi gå med på det centralt skulle vi erkänna att avtalet inte är tillämpligt från byggstart till byggets slut. Alltså att någon retroaktivitet inte behöver betalas ut. Och då skulle företagen än mer än i dag dra ut på löneuppgörelserna för att driva det mot centrala förhandlingar och därmed slippa betala ut full lön.
Finns det risk för att bygglaget i Timrå kommer att få gå på stupstocken hela byggtiden ut?
– Ja, det tror jag.

Läs mer: ”Vi sitter ner på knä”

Så ni kommer inte att ge er när det gäller det retroaktiva i det här fallet?
– Nej, jag kommer inte att göra det. Jag kan inte göra det för så få personer. Långsiktigt kan det bli en förändring om det kommer in tillräckligt många motioner som visar att de flesta av våra medlemmar vill ha månadslön som huvudlöneform. Men vid en sådan utveckling måste man ha klart för sig att löneutvecklingen kommer att stanna av och med tiden kommer det bli ett låglöneyrke.
Hur tror du de känner sig i laget som förlorar tusenlappar varje månad?
– Jag vet att de känner sig jävligt utsatta. Och jag brukar säga att när företaget beter sig på det här sättet måste man fundera på om det är ett företag man vill jobba för. Se bara hur de behandlade de som var provanställda och som fick gå. De flesta hade 20–25 år i branschen, sådana byggnadsarbetare behöver inte provanställas, de är skickliga yrkesmän.
Hur lätt är det att byta jobb när man har lång anställningstrygghet?
– Jag kan förstå att de har lång anställningstid i företaget, men med den erfarenhet jag har så kan jag säga att vill de göra sig av med folk så blir det verklighet oavsett anställningstid.
De finns funderingar bland vissa i laget att gå ur facket på grund av konflikten. Vad säger du om det?
– Det är fel att vända ilskan mot den egna organisationen. Vänd den mot företaget istället. Och inget förändras om de går ur facket. Avtalet förändras inte och det förändrar inte min inställning heller. Det enda som händer om de kliver ur är att de får sköta saker och ting själva. Men jag förstår att de är förbannade, det skulle jag själv vara i samma situation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Förstår att de är förbannade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig