info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadeståndskrav för uppsägningar

Det blir nu central förhandling om att provanställda arbetare sades upp från Peabbygget i Västernorrland i samband med kärva löneförhandlingar. Byggnads kräver skadestånd.

Sexton provanställda arbetare sades upp från Peab i somras. De arbetade på utbyggnaden av Östrandsfabriken, SCAs massafabrik i Timrå. Löneförhandlingarna mellan Peab och Byggnads gällande bygget har kärvat och till sist strandats. Besked om uppsägningarna kom kort efter att de centrala löneförhandlingarna hade inletts.
Byggnads menar att uppsägningarna utgör en föreningsrättskränkning.
– Företaget använder uppsägningar som en åtgärd för att förmå våra medlemmar att säga ja till företagets vilja, att förändra avtalet utifrån att man vill införa månadslön, sa Jim Sundelin, ordförande för Byggnads MellanNorrland, till Byggnadsarbetaren i augusti.

Kräver skadestånd

Nu har lokal förhandling hållits gällande den påstådda kränkningen. Den ledde inte till någon lösning. Jim Sundelin säger att tvisten kommer gå vidare till central nivå, det blir alltså ny förhandling.
– Vi kräver skadestånd både till organisationen och samtliga medlemmar som berörs på arbetsplatsen, säger han, men vill i nuläget inte nämna några belopp.

”Handlar om löneformer”

Jim Sundelin har tidigare uppgett för Byggnadsarbetaren att konflikten om lön i grunden gäller löneformer, att Peab strävat efter någon form av fast lön i stället för den prestationslön som är byggavtalets huvudlöneform. Peabs förhandlingschef Urban Alm har däremot hävdat att detta är fel, att Peab varit beredda att förhandla även om prestationslön.
– Vi har erbjudit Byggnads en prestationslön med ett normalutfall motsvarande 35 000 kronor i månaden, men även en fast lön. Byggnads har valt att tacka nej till de här alternativen, sa han till Byggnadsarbetaren i augusti.
Han ville inte kommentera Byggnads anklagelser om föreningsrättskränkning, med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadeståndskrav för uppsägningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig