info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt strid om Peabuppsägningar

Mitt under pågående löneförhandlingar sade Peab upp 16 provanställda i Timrå. I dag slutade en lokal förhandling om olovlig stridsåtgärd i oenighet.

Konflikterna kring utbyggnaden av SCA:s massafabrik i Timrå startade redan när Byggnads i början av året skulle löneförhandla för Peabs anställda på bygget. De bägge parternas versioner av händelserna går isär. Byggnads hävdar att Peab ville se en månadslön istället för den prestationslön som är byggavtalets huvudlöneform. Peab hävdar å sin sida att företaget erbjudit såväl prestationslön som månadslön.
Men det som först var en tvist om löneform eskalerade när Peab i somras, strax efter att centrala löneförhandlingar inletts, plötsligt sade upp 16 provanställda anläggningsarbetare. Samtliga var fackligt organiserade och Byggnads MellanNorrland menar att det rör sig om en uppenbar föreningsrättskränkning.

”Felaktig stridsåtgärd”
Den frågan har redan gått till central förhandling. Samtidigt hölls i dag en ny lokal förhandling mellan parterna.
‒ Den här förhandlingen har att göra med att vi anser att Peab vidtog en felaktig stridsåtgärd när man sade upp 16 provanställda, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads MellanNorrland.
‒ Sveriges Byggindustrier bestrider det här. De vägrar fortfarande förklara sitt agerande och säger att det här har vi inte med att göra. De verkar tycka att det är normalt att man säger upp halva personalen och stoppar dit ett annat bolag.

Läs också Förlikning efter konflikt och uppsägningar i Timrå

LÄS MER:
Uppsagda efter lönekonflikt

Skadeståndskrav för uppsägningar

Efter uppsägningarna anlitade Peab en polsk underentreprenör för att fylla ut personalstyrkan. Byggnads MellanNorrland yrkade på skadestånd till organisationen men fick inget gehör.
‒ Den här förhandlingen slutade i oenighet så det kommer bli central förhandling här också, säger Jim Sundelin.
Staffan Fröjmark, regionchef på Sveriges Byggindustrier Södra Norrland som företrädde Peab i förhandlingarna, står fast vid att uppsägningarna saknade koppling till löneförhandlingen.
‒ Man avslutade ett antal provanställningar, det är korrekt, men det har ingen koppling till någon otillåten stridsåtgärd.

Men ni ersatte Byggnads medlemmar med oorganiserad arbetskraft under pågående löneförhandlingar?
‒ Om de är oorganiserade eller inte kan ju inte vi känna till och den frågan får inte vi ställa heller. Och det är väl ganska ointressant också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt strid om Peabuppsägningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig