info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det är troligt att det slutar i oenighet”

Den centrala förhandlingen angående Peabs påstådda föreningsrättskränkning ajournerades tills efter nyår. Men det troliga är att den slutar i oenighet, menar Byggnads ombudsman Görgen Zilén.

I somras, mitt under en pågående tvist om vilken löneform som skulle gälla under utbyggnaden av SCA:s massafabrik i Timrå, sade Peab upp 16 provanställda anläggningsarbetare. En tydlig föreningsrättskränkning menade Byggnads MellanNorrland och kallade företaget till lokal förhandling.
Efter att denna kört fast hölls i går centrala förhandlingar.
‒ Vi hävdar att det skett en föreningsrättskränkning vilket bestrids av BI och Peab, säger Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads avtalsenhet.
‒ Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man avslutar 16 provanställningar samtidigt som man står långt ifrån varandra i löneförhandlingarna och menar att det finns ett tidssamband.


LÄS MER:
Uppsagda efter lönekonflikt

Skadeståndskrav för uppsägningar
Fortsatt strid om Peabuppsägningar

Läs också Förlikning efter konflikt och uppsägningar i Timrå

Förhandlingen ajournerades tills efter nyår men Görgen Zilén hyser inga större förhoppningar om att frågan ska kunna lösas runt förhandlingsbordet.
‒ Vi är i stort sett klara och ajournerade för att vi behövde kolla upp ett par grejer, men förutsättningarna för att hitta en förhandlingslösning är inte de bästa. Det är troligt att det slutar i oenighet och då är nästa steg att lämna in en stämning till Arbetsdomstolen. Vi har ju diskuterat internt och tycker att det finns förutsättningar att gå vidare med detta.
Malin Erasmie, arbetsrättsjurist på BI, nekar till att kommentera.
‒ Vi är inne i en pågående förhandling så jag vill inte uttala mig just nu, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det är troligt att det slutar i oenighet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig