info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samtal igång om ny rörmokarlön – här är parternas krav

I dag börjar de om, förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för rörmokare och kyltekniker. Målet är att vara klara före jul.

Fack och arbetsgivare ligger långt ifrån varandra när det gäller löneutrymmet i årets avtalsrörelse. Foto: Mostphoto

Ni känner alla till bakgrunden. Det skulle varit en avtalsrörelse under våren. Den blev framflyttad när Covid-19 slog till. Men nu är det alltså dags för Byggnads och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen att förhandla fram ett nytt Teknikinstallationssavtal.

De yrkanden som parterna växlade i våras ligger kvar. Men det finns ändå en nyansskillnad och det gäller löneutrymmet. Coronapandemin har slagit mot ekonomin och det finns en osäkerhet när det gäller konjunkturen. Det menar i alla fall arbetsgivarorganisationerna som allt mer börjat prata om ett möjligt nollbud. I våras när Installatörsföretagen presenterade kraven låg deras lönebud på 1,4 procent.

En annan fråga som blivit aktuell på grund av att förhandlingarna flyttats fram är den uteblivna lönehöjningen för det senaste halvåret. Lönen för rörmokarna skulle höjts den 1 maj i år och frågan är vad som händer med de pengarna. Byggnads har inför omstarten gått ut och meddelat att de kommer kräva retroaktiv lön för hela perioden.

Här följer några andra krav från facket:

  • Lönekravet ligger på 3,0 procent. Den lägsta möjliga löneökningen ska vara 783 kronor/månad. När det gäller utgående löner och andra lönenivåer i avtalet ska de höjas med 3,0 procent.
  • Ett annat lönekrav gäller lärlingar där lönen kopplas till ackordet/fördelningstalet även för de som har timlön.
  • Ersättningen för beredskap ska höjas.
  • Facket vill att den extra avsättningen till pensionen ska växa utan att ange några detaljer med hur mycket. De vill även införa en premiebefrielse även för de här extra avsättningarna.
  • En annan ersättningsfråga är antalet semesterdagar. Här vill facket se en utökning, utan att gå in på hur mycket.
  • Skärpning av huvudentreprenörens ansvar
  • Att det införs ett friskvårdsbidrag.
  • Gravidlön under hela ledigheten för graviditet
  • På arbetsmiljöfronten lyfter facket bland annat att det ska förtydligas vad som ingår i ett företagshälsovårdsavtal och i en hälsoundersökning. Anställda ska även erbjudas hälsoundersökning oftare. Ett annat krav är att arbetsgivarens ansvar för rehabilitering och arbetspassning ska förtydligas.

Och här är arbetsgivarnas, Installatörsföretagens, yrkanden

  • Det finns ett lönebud från i våras på 1,4 procent, vilket är samma som den nivå som arbetsgivarna på industrisidan lagt fram i sina förhandlingar. Installatörsföretagen vill alltså att industrin ska gå före och sätta nivån.
  • Installatörsföretagarna vill göra lönen mer individuell. De vill att parterna arbetar fram en modell där man sätter lönenivån efter individens utveckling och resultat.
  • Övrigt när det gäller lönerna, vill de reda ut hur man ska göra med slutavstämningen om någon som ingår i ackordslaget slutar och utforma en ny beräkningsregel kring bibehållen lön vid ackordsarbete.
  • När det gäller ordning och reda på byggena upplever arbetsgivarna att det finns en otydlighet kring hyra eller låna in personal, anlita underentreprenörer och inhyrning av personal från bemanningsföretag.
  • De vill även ha bättre kontroll över när de anställda önskar vara föräldralediga då de yrkar på att föräldraledighet söks i samband med att man lämnar in önskemål om huvudsemestern.
  • Installatörsföretagen vill även ha en diskussion med facket om medarbetare som säger upp sin anställning i direkt anslutning till en beviljad ledighet. Allt för att undvika problem med överlämning, erfarenhetsutbyte och upplärning av ersättare.
  • Ett annat yrkande handlar om årsarbetstid. Arbetsgivarna vill kunna möta säsongsvariationer när det gäller arbetsbelastningen, något som främst gäller de som jobbar med kyla. För att göra det möjligt vill man införa en årsarbetstid där det blir möjligt att lägga ut arbetstiden efter verksamhetens behov.

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samtal igång om ny rörmokarlön – här är parternas krav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig