Fackligt stöd till gästarbetare
Byggnadsarbetare som bygger inför fotbolls-VM 2022 utnyttjas och tvingas leva under slavliknande förhållanden. Samtidigt är det i Qatar förbjudet för utländska gästarbetare att organisera sig och de utgör merparten av dem som arbetar med arenabyggen inför VM.
Men nu har det globala facket, bygg-och träfacket, BWI, hittat en möjlighet att gå vid sidan av lagstiftningen. Det innebär att arbetarna skulle kunna ansluta sig direkt till det globala byggfacket, berättar Svenska Dagbladet, som besökt arbetare i Qatar tillsammans med bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm.
BWI har fattat ett inriktningsbeslut, som innebär att man ska ta fram förslag om hur migrantarbetare kan organisera sig i länder där facklig verksamhet är förbjuden. Detta skulle inte bara tillämpas i Qatar utan även i andra länder med samma problem. I Qatar får endast infödda organisera sig fackligt.
Beslut i maj
Det finns också flera planer för hur facket kan agera för att hjälpa migrantarbetarna i Qatar. Ett är att organisera lokala nätverk där de kan få stöd. Ett annat är att öppna kontor i Doha och erbjuda advokathjälp.
Johan Lindholm ingår nu i en grupp som ska ta fram planerna för det kommande fackliga medlemskapet för migrantarbetare. Denna grupp ska presentera förslagen på BWI´s världsstyrelsemöte i Sverige under maj, där det formella beslutet ska fattas.
– Ni är 1,5 miljoner. De behöver er. Det är ni som bygger deras land och det är ni som kommer att bygga fotbolls-VM 2022. Ni ska ha rättigheter, sa Johan Lindholm, enligt Svenska Dagbladet, vid ett hemligt möte för migrantarbetare i början av november.
Livegna arbetare
Vid besöket framkom, liksom vid tidigare vittnesmål, att det råder grova missförhållanden för arbetarna. Många är mer eller mindre livegna och tvingas leva under svåra förhållanden både då det gäller arbete och boende. Samtidigt finns uppgifter från fackliga organisationer om att minst 1 400 gästarbetare har dött i arbetet med anläggningar inför fotbolls-VM.