info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten efter nya ras: "Inte haft kunskapen"

Två byggnadsställningar har blåst ner i Stockholm under helgen. Arbetsmiljöinspektören Jörgen Conradsson tror att kunskapsbrist kan ligga bakom de många ställningsolyckorna den senaste tiden.

Till vänster: Plockepinn i Jakobsberg. Till höger: Toppen av ställningen har blåst av. Foto: Tomasz Pozar/Cenneth Niklasson

Det blåste kraftigt i Stockholm i går och två byggnadsställningar rasade. Det största raset skedde i Jakobsberg, där en person skadades enligt uppgifter till DN.

Byggnadsarbetaren var på plats under måndagsmorgonen på Snapphanevägen där en stor, täckt ställning brakade ner på innergården i helgen. Nedslaget måste ha varit massivt och arbetare på plats jobbar på så gott som de kan bland det som närmast kan beskrivas som ett plockepinn i jumboformat.

Den andra ställningen rasade på Sankt Paulsgatan på Södermalm. När Byggnadsarbetaren kom till platsen på måndagsmorgonen syntes att toppen av ställningen blåst bort. Ställningsmaterialet som rasat var dock bortplockat.

Vindarna har varit starka men långt ifrån stormstyrka. Ställningarna borde alltså ha hållit för vinden under helgen. Som du kan läsa här har många ställningsolyckor skett det senaste året, bland annat fallolyckor och ras, och flera av dem har berott på felaktigheter i hur ställningen satts upp.

En person skadades i raset i Jakobsberg.

Jörgen Conradsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, berättar att förankringarna är det allra viktigaste för att slippa ras.

– Det finns alltid en monteringsanvisning till varje ställningsfabrikat. Där står det hur mycket man behöver sätta fast den i väggen. Har ställningen en duk som vinden kan ta tag i ska ställningen ha mer än dubbelt så många förankringar, säger han.

Varför har det varit så många ställningsolyckor det senaste året?

– Det kan bero på att man inte har haft kunskapen och inte planerat jobben riktigt. Men att sätta tillräckligt med förankringar tar tid och kostar pengar.

Jörgen Conradsson förklarar att det inte bara är ställningsföretaget som är ansvariga för att ställningen ska vara säker.

– När ställningen är färdigbyggd ska platschefen ta över. Då ska man göra en gemensam överlämning där ställningsbyggaren och platschefen går igenom ställningen. Ibland kan kompetensen hos platscheferna brista.

Byggnadsarbetaren har sökt Tresson, företaget som är ansvarigt för fasadarbetena i Jakobsberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten efter nya ras: "Inte haft kunskapen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig