info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är felen som görs vid ställningsbyggena

Sedan den fjärde december 2018 har 13 olyckor skett på arbetsplatser i Skåne, enligt Byggnads. 12 var fallolyckor. En snickare har dött. I ett tiotal fall hade ställningar fel av olika slag. Så här kan felen se ut.

Ett av felen som hittats på ställningar: Användning av buntband. Foto: Privat

Spiror på trappsteg

21 januari 2019: Trallen vek sig på en arbetsplats i Helsingborg och byggnadsarbetaren räddade sig genom att klamra sig fast vid trallen. Det var tolv meter till marken. Det saknades bland annat infästningar. Felaktigheter som spiror på trappsteg. Samma företag visade sig även varit inblandat i andra felaktiga ställningar åt samma beställare, BAB, som därefter haft möte med inblandade, samt Arbetsmiljöverket, facket och skärpt krav och rutiner.

Läs också OLYCKSVÅGEN – Vad är det som händer i Skåne?

Buntband

21 januari 2019: Olycksbygget där plåtslagarlärlingen Emil Karlsson skadades svårt i armen då trallen vek sig på en arbetsplats i Helsingborg. Totalt fanns ett femtontal brister. En av dem var buntbanden, som användes till skyddsräcket. Det är helt förbjudet. På ett annat ställe satt trappsteg fast med najtråd.

Otillräckliga stöd

Läs också Dödsskräcken – hängde upp och ner ovanför avgrunden

4 december 2018. Här skadades en byggnadsarbetare med benbrott och skador på höften då han föll sex meter när en ställningstrappa rasade i Ängelholm. Trappan lossnade i fogarna som var svetsade och det fanns flera allvarliga fel på ställningarna. Det saknades bland annat infästningar, stöden under spirorna var otillräckliga. Det saknades tvärbalkar, förstärkningsbalkar i entréer och påkörningsskydd.

Tvärbalkar saknades. 

4 december 2018 (också i Ängelholm). Inga infästningar mellan vägg och ställning. Tvärbalkar saknades och instabila underlag. Spiror som vilade på en gräsmatta och i en rabatt.

Läs också Anmäl byggfaror i appen: "Alla kan lyfta telefonen"

Najtråd höll ihop trappsteg.

Plåtslagarlärling skadades vid det här ställningsbygget i Helsingborg den 21 januari i år när trall han gick på lossnade. Fler fel hittades. Bland annat hade najtråd används för att hålla ihop ett trappsteg.

Stort avstånd -inget faktablad ifyllt

Det var även stort avstånd på ställningen på samma plan. Faktabladet på ställningen var inte ifyllt. Det ska det vara, enligt reglerna. För att man till exempel ska kunna ha rätt last och veta vilket arbete ställningen är avsedd för.

Skadades när gavelskyddet brast

Gavelskyddet brast i toppen och rasade ner på arbetsplatsen i Ängeholm 12 december. Takläggaren Patrik Nilsson föll fem meter. Bilden tagen dagen före olyckan.

Fakta: Är ställningen säker?
  • Titta efter en grönskylt eller en faktaskylt på ställningen, eller på arbetsplatsen, så att ställningen är okej att beträda.
  • Det ska finnas dokumentation på arbetsplatsen om vad ställningen klarar. Finns ingen skylt – gå inte upp på ställningen.
  • Misstänker du ändå att något är fel, säg ifrån.
  • Ändra inte i en ställning om du inte har behörighet.

 

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är felen som görs vid ställningsbyggena

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig