info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Dödsskräcken – hängde upp och ner ovanför avgrunden

Hans enda tanke var: Jag får inte släppa taget, inte svimma. Det berättar Halil Kosuta som var med om en ställningsolycka förra året.

Halil hängde upp och ner i flera minuter men lyckades chockad och skadad ta sig upp i ett slags sittande läge. Foto: Privat

Saneraren Halil Kosuta är en av de drabbade skåningarna som fallit offer för dåligt byggda ställningar. När vi möts reser han sig ofta när värken i kroppen blir för svår. Det är sviter av olyckan i januari förra året. Den ändrade i ett slag hans liv. Från frisk till skadad, från anställd till arbetslös.

Han föll tre meter då ställningstrallen lossnade under hans fötter. Platsen var ett bygge i Helsingborg. I fallet kastade han sig in mot husfasaden, slog i huvud och kropp. Han föll med huvudet neråt men fastnade med ett ben över en ställningsspira. Han hängde upp och ner i flera minuter men lyckades chockad och skadad ta sig upp i ett slags sittande läge. Under honom fanns en avgrund, 15 meters fall rätt ner.

Läs också OLYCKSVÅGEN – Vad är det som händer i Skåne?

Hans enda tanke var: Jag får inte släppa taget, inte svimma.

– Jag var så rädd att trilla, jag trodde jag skulle dö.

Halil Kosuta är idag arbetslös efter det som skedde på bygget i Helsingborg. FOTO:STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild

Innanför husets väggar och under honom fanns människor men ingen hörde hans skrik på hjälp. Efter tio minuter lyckades han med darrande hand få upp telefonen och ringde sin kompis som jobbade flera kilometer bort. Han kom och larmade polis och räddningstjänst som tog ner Halil i en korg.

Halil bröt inget men kroppen blev illa tilltygad.

– Det känns som en förlamning och jag kan bara gå 200–300 meter, jag har ständig värk, yrsel, kan inte lyfta min ena arm.

Läs också Här är felen som görs vid ställningsbyggena

Efter sex månader blev han uppsagd för att han inte kunde jobba.

Hans berättelse är bara en av många i högen av ärenden med dåliga, och ibland livsfarliga, byggnadsställningar.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50