info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Branschen i krismöte efter olycksvågen: ”Nu blir det bättre kontroller”

Skåne har varit rejält drabbat av fallolyckor på sistone. Nu uppmärksammar branschen riskerna kring ställningsbyggen.

Ulf Kvarnström tycker att okunskapen kring ställningar är stor. Foto: Terese Perman/Mostphotos

10 av årets hittills 29 fallolyckor har ägt rum i Skåne. Flera har haft koppling till bristfälliga ställningar. Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström var på plats när Sveriges Byggindustrier, Arbetsmiljöverket och olika byggföretag möttes i förra veckan. Mötet handlade om hur ställningar ska dimensioneras, vem som har rätt att ändra i dem och om byggherrens ansvar att genomföra kontroller.

– Olyckorna har olika orsaker, säger Ulf Kvarnström. Det har varit bristfälliga material, så att man brakar igenom lagade trappor. Material har kommit ur sitt läge därför att någon har förändrat ställningen och så faller man. Och det har varit bristfällig byggnation, man ramlar från ett tak för att man har satt dit obesiktigad utrustning.

Läs också OLYCKSVÅGEN – Vad är det som händer i Skåne?

Ett centralt problem enligt Ulf Kvarnström är just att någon går in och ändrar i en ställning efteråt.

– Okunskapen är total. Det är bara de som har byggt ställningen som har rätt att göra ingrepp. Att flytta på något kan förändra hela dimensioneringen. Det kan bli katastrof, säger Ulf Kvarnström.

Ulf Kvarnström är själv gammal ställningsbyggare och tycker att utvecklingen är beklämmande. På Europeiska arbetsmiljöveckan i höst kommer byggnadsställningar att stå i fokus, men trots fackets och branschens ansträngningar är antalet olyckor högt. Förra året skedde 142 fallolyckor från ställning i Sverige.

– Det är en förskräcklig siffra, den ska vara noll, säger Ulf Kvarnström. Det finns en stor kunskapslucka kring ställningsmaterial och konstruktioner, och den kunskapen har man inte som allmän byggherre. Men det var ett bra möte. Företagen fick veta att det finns särskilda utbildningar för hur man gör dagliga kontroller och har bokat upp sig på dem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Branschen i krismöte efter olycksvågen: ”Nu blir det bättre kontroller”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig