info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jätteökning av fallolyckor

Brutna ben och krosskador när skydden inte fungerar. Mer än tredjedel av fallolyckorna i hela landet sker i Skåne, skriver Svt.

Patrik Nilsson föll 5 meter från ett hustak. Foto: André de Loisted/Mostphotos

Byggnadsarbetaren skrev nyligen om hur ställningsolyckorna har avlöst varandra i Skåne från december och framåt. Det mänskliga priset har varit högt. Takläggaren Patrik Nilsson bröt ben, arm och fick krosskador när gavelskyddet gav vika på ett bygge i Ängelholm i december.

Månaden efter slet plåtslagarlärlingen Emil Karlsson sönder sin armbåge i Helsingborg. Trallen på ställningen vek sig och rasade ner. Utöver det har flera andra skadats.

Läs också Ohyggliga skräcken – "Kände att benen gick av"

Nu kan den oroväckande trenden bekräftas av Svt, som tagit fram siffror från Arbetsmiljöverket om antal fallolyckor på arbetsplatser. Det visar sig att Skåne ligger i särklass högst med hela 10 av landets 29 fallolyckor under 2019.

– Jag har arbetat på Byggnads sedan 2006 och jag har inte varit med om att vi får in så många olyckor som nu, säger skyddsombudet Robert Nilsson till Svt.

Sveriges byggnadsindustriers lokala chef i Helsingborg, Eva Hammarbäck, anser att en förklaring till alla olyckor kan vara att det byggs mer i Skåne än i de norra delarna av landet. Men hon berättar att man aktivt har jobbar med att komma till rätta med olyckorna.

– Det är ett stort problem som vi arbetar kring tillsammans med Byggnads, men vi hjälper även våra medlemsföretag via våra arbetsmiljörådgivare och försöker få de anställda att göra rätt alla gånger, säger Eva Hammarbäck till Svt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jätteökning av fallolyckor