info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Varning för starka bilder

Ohyggliga skräcken – "Kände att benen gick av"

Plötsligt lossnade gavelskyddet. Takläggaren Patrik Nilsson föll cirka fem meter, bröt flera ben och fick krosskador.
– Det värsta kom efteråt, smärtorna och tio operationer, säger han.

"Jag har inte fått några garantier om hur det blir med mitt ben", säger takläggaren Patrik Nilsson. Foto: André de Loisted

Allt började dagen före lucia 2018, strax efter åtta på morgonen. Platsen var ett villatak i Ängelholm, som skulle läggas om. Patrik Nilsson skulle bara få bort den skyddande presenningen. Han satt på huk vid nocken för att lossa en spik till brädan som fäste presenningen. Han tog tag i gavelskyddet, ett skydd han litade på till hundra procent.

Men plötsligt gav det vika. Han föll men hade sinnesnärvaro att skjuta ifrån med ena benet och hoppa ut.

Läs också Så kan platschefen orsaka byggolyckor

– Jag hann tänka att jag måste landa på fötterna. Det räddade mitt liv. Men smällen var fruktansvärd, jag kände direkt hur benen i högerbenet gick av. Sedan föll jag vidare och krossade armbågen, berättar Patrik.

I fallet slog han sönder kroppen på flera ställen och han är opererad tio gånger.

– Olyckan var hemsk men tiden efter var det värsta. Det är en lång väg tillbaka, säger Patrik Nilsson när vi ses på plastik-
kirurgen i Malmö.

Resultatet av fallolyckan. Benen i högerbenet bröts och trängde ut där det är ett öppet sår. Dagen före olyckan tog Patrik en bild på takskyddet, som lossnade i sitt fäste.

Hans olycka är en av totalt fyra ställningsolyckor i Skåneregionen bara sedan början av december. Tre personer har skadats allvarligt. Fel på ställningar och skydd har ett högt pris.

– Vi lägger våra liv i händerna på dem som gör våra skydd. Jag har litat fullständigt på det som var gjort, säger Patrik.

Läs också Byggnadsarbetare föll från villa – svårt skadad

Arbetskamrater skyndade till platsen, ringde efter ambulans och tog hand om honom, innan han kördes till sjukhuset. Där konstaterade man att fotleden var bruten, skenben och vadben hade knäckts rätt av och stack ut genom huden. Underarmen var av och armbågen krossad.

– Men när man tänker på alternativet, att jag kunde dött eller blivit förlamad, så är jag glad att det blev den här utgången. Men detta är så onödigt, det ska inte behöva hända.

Man undrar ju vad som händer, varför det är så många fel.

Byggnads arbetsmiljöombudsman Robert Nilsson om alla ställningsolyckor.

De första tre veckorna var värst. Han var totalt hjälplös och hade fruktansvärda smärtor. Benet måste skäras upp och vara öppet i flera veckor på grund av en svullnad.

– Man hinner tänka mycket och det är mycket oro. Om hur det ska bli, ska jag kunna springa sedan och jobba som vanligt?

Läs också Jätteökning av fallolyckor

Han är lagad med en 34 centimeter lång märgspik i högerbenet och ett flertal spikar. Hud har transplanterats från vänsterbenet. Dagen efter vårt besök ska han få lämna sjukhusvården efter två månader.

Patriks arbetsgivare, Swedala Tak Syd, hade anlitat ett ställningsföretag för att bygga skyddet och ännu pågår myndigheternas utredning om orsaken till olyckan. Det man kunde se efter olyckan var att kopplingen till gavelskyddet lossnat.

– Än vet jag inte varför. Om det var materialfel eller fel vid byggandet, men det är klart att man blir arg över att drabbas. I fortsättningen kommer jag att kolla allt, även det jag egentligen borde kunna lita på, säger Patrik Nilsson, som numera följer all olycksrapportering i byggbranschen.

Han vill tillbaka till takjobbet. Men att komma tillbaka är både en fysisk och mental kamp. Han är målmedveten och van från idrotten att ha träningsdisciplin.

– Jag har också en stark och viktig stöttning från familj, arbetskamrater och arbetsgivare, säger han.

Byggnads arbetsmiljöombudsman Robert Nilsson har granskat både denna och andra ställningsolyckor som hänt den senaste tiden. Han slås av hur allvarliga skadorna blir.

– Man undrar ju vad som händer, varför det är så många fel. Detta måste få ett slut, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ohyggliga skräcken – "Kände att benen gick av"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig