info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Efter ställningskaoset – facket vann i domstol

Ställningsbolaget ska betala ett skadestånd på 4 miljoner kronor efter brott mot kollektivavtalet.

Byggnads vann i Arbetsdomstolen. Ställningsbyggarbolaget ska betala 4 miljoner i skadestånd. Foto: Mostphoto

Det var i slutet av förra året som Byggnads stämde det slovakiska ställningsbyggarföretaget KS Building i Arbetsdomstolen (AD).

Beslutet att gå till domstol fattades sedan facket upptäckt att bolaget bröt mot kollektivavtalet i samband med bygget av den nya kartongmaskinen på Billerud Korsnäs bruk i Grums.

Läs också Fick uppdrag på Skanskas myndighetsbygge: Stäms för lönefiffel

Ansökan kommenterades vid inlämnandet av Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen.

Bland annat handlade det enligt facket om obetald övertid. Det saknades också inbetalningar för semesterersättning, traktamente och helglön.

Och nu har alltså Arbetsdomstolen gett facket rätt och beslutat om ett skadestånd på 4 miljoner kronor för kollektivavtalsbrott.

Domen var en så kallad tredskodom vilket innebär att KS Building inte kommit in med några svar på Byggnads stämning.

Läs också Ställningsbyggarna fick fel lön: ”Viktigt för branschen att fuskare straffas”

Under de senaste åren har det varit omfattande problem med arbetsmiljön, löneutbetalningar och andra ersättningar för byggnadsarbetare på pappersfabriken i Grums. Byggnads har bland annat lämnat in ytterligare en stämning till AD. Den handlar om ett krav på 27 miljoner i skadestånd mot företaget Formbetong Anläggning i Katrineholm AB.

Enligt facket har bolaget betalat ut för låga löner och för lite ersättning när det gäller helglön, ersättning för arbetstidsförkortning, semesterersättning och traktamente

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Efter ställningskaoset – facket vann i domstol