info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Ställningsbyggarna fick fel lön: ”Viktigt för branschen att fuskare straffas”

Ställningsbyggarna arbetade över 7000 timmar men fick inte betalt för det. Det anser Byggnads, som i onsdags lämnade in en stämning mot företaget till Arbetsdomstolen.

Efter att Byggnads och LO-TCO rättsskydd gjort en djupgående granskning av företaget under våren, lämnades stämningen i onsdags in till Arbetsdomstolen. Enligt stämningen har 80 anställda jobbat totalt 7878 timmar utan få ersättningen för det.

-Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men in verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan, ett vanligt sätt att dumpa lönerna på. Och tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Torbjörn Hagelin menar att fusk med övertidsersättning mer är regel än undantag idag.

-Man har kollektivavtal, men följer inte avtalet och arbetarna jobbar 250-260 timmar i månaden i stället för det normala vilket är cirka 168-174 timmar.

Men i detta fallet har man, enligt Byggnads, brutit mot även andra regler i avtalet som borde ha gett arbetarna rätt till andra former av ersättningar.

-Man har även systematiskt fuskat med helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning, säger Torbjörn Hagelin.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit en rad artiklar om ställningsföretaget No Problems Scaffolding, som 2018 uteslöts ur Byggföretagen. Nu gäller det alltså en av deras underentreprenörer, MK Scaffolding som stäms till Arbetsdomstolen för att man inte följt kollektivavtalet på sex olika punkter.

MK Scaffolding byggde under 2018 och 2019 ställningar vid bygget av den nya kartongmaskinen vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums.

Byggnads kräver att företaget ska betala 5 miljoner kronor i skadestånd.

Det har tidigare varit ett antal arbetsrättsliga konflikter på samma bygge.

I slutet av förra året stämde Byggnads en slovakisk ställningsbyggarunderentreprenör, KS Building, på åtta miljoner kronor.

Anledningen var att facket ansåg att företaget riskerat de anställdas hälsa genom att bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta kollektivavtalet.

I början av året var det dags igen. Då stämdes betongfirman Formbetong Anläggning på 27 miljoner kronor. Stämningen vid detta tillfälle omfattade cirka 200 betongarbetare.

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Ställningsbyggarna fick fel lön: ”Viktigt för branschen att fuskare straffas”