info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer UE på åtta miljoner: "Omfattande fusk"

En underentreprenör som arbetat på ett NCC-bygge i Grums stäms av Byggnads på åtta miljoner kronor.

Omfattande problem vid pappersbruket i Grums, menar Byggnads. Foto: Privat/Byggnads

Det slovakiska byggföretaget KS Building har haft i uppdrag att bygga ställning till en ny kartongmaskin på Billerud Korsnäs bruk i Grums, ett uppdrag värt 950 miljoner kronor för NCC.

Men företaget anklagas för att de gångna åren systematiskt ha äventyrat arbetarnas hälsa genom att bland annat bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta kollektivavtal. Idag lämnar Byggnads in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen och yrkar på åtta miljoner kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott.

Läs också Ställningsbyggare skickades hem när intyg saknades – tillbaka på jobbet dagen efter

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Enligt stämningsansökan, som Byggnadsarbetaren har tagit del av, har arbetstiden förlagts till 07-19.00 måndag-lördag. Den tillåtna övertiden har överstigits och någon övertidsjournal har inte förts. Man har inte heller betalat ut någon övertidsersättning eller OB. Den sammanlagda obetalda övertiden uppgår enligt Byggnads till 4 miljoner kronor. Semesterersättning, helglön och traktamente har inte heller betalats.

KS Building har varit underentreprenör till ett bolag som tidigare ingick i No Problems-gruppen, i dag Scaffolding projekt Sweden, och enligt NCC fick man inte reda på att KS Building tagits in på bygget i Grums. No Problems har tidigare varit inblandat i flera allvarliga ställningsras, som det stora ställningsraset vid Avenyn i Göteborg 2018. Byggnadsarbetaren har rapporterat om No Problems bland annat här, här och här.

Vid en tidigare inspektion av No Problems ställningsbyggen på Grums fick Byggnads höra att företaget förvarnats om att en granskning skulle genomföras.

– Vi fick på plats höra att hela dagen innan hade ställningsbyggare sprungit runt och gjort justeringar, märkt upp ställningar och städat upp. Sedan var det väldigt få ställningsbyggare på plats, sade Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland, till Byggnadsarbetaren 2018.

Förra året uteslöts No Problems Scaffolding ur Sveriges Byggindustrier.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer UE på åtta miljoner: "Omfattande fusk"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig