info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny stämning vid jättebygget i Grums: "Utnyttjade"

Ännu ett jättekrav från Byggnads mot en underentreprenör vid pappersfabriken i Grums: kräver totalt 27 miljoner för uteblivna löner och kompensation för vinsterna på utländsk arbetskraft. Och fler stämningar är att vänta, säger Kenneth Svärd på Byggnads.

Kenneth Svärd, region Örebro-Värmland: "Det handlar om slavhandel". Foto: Terese Perman

Utbyggnaden av Billerud Korsnäs kartongfabrik i värmländska Grums har kantats av arbetsrättsliga konflikter. Strax före jul stämde Byggnads en slovakisk underentreprenör på åtta miljoner för att systematiskt ha äventyrat arbetarnas hälsa genom att bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta kollektivavtalet.

Nu är det dags igen. Den här gången stäms en annan underentreprenör till NCC på stora belopp för brott mot byggavtalet. Det är den svenska betongfirman Formbetong Anläggning i Katrineholm AB som har haft många anställda betongarbetare från utlandet.

– Ett fåtal tjänar grymma pengar och utnyttjar personer från andra länder som inte kan sina rättigheter, säger Kenneth Svärd, ordförande i Byggnads region Örebro-Värmland.

De svenska arbetarna på samma bolag har fått korrekta löner och ersättningar, hävdar Kenneth Svärd, men inte den utländska arbetskraften.

– De har gjort skillnad på människor som utför samma jobb. Det är slavhandel, säger han.

Bolaget har utfört allt betong- och stomarbete på pappersfabriken i Grums mellan april 2017 och december 2018. De sex berörda Byggnadsmedlemmarna har även utfört arbeten i Hallstahammar, Sandviken och Halmstad.

Lönen har ”vida understigit korrekt lön” och man har inte betalat avtalsenlig permitteringslön, helglön, ersättning för arbetstidsförkortning, semesterersättning eller traktamente.

Dessutom yrkar Byggnads Örebro-Värmland på allmänt skadestånd på hela 25 miljoner kronor ”motsvarande den förtjänst bolaget har gjort genom att underlåta att betala full lön till de utländska arbetstagare som inte är medlemmar i förbundet”, enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Totalt hamnar lönekrav och allmänt skadestånd på 27 miljoner.

– Jag tror att det rör sig om totalt omkring 200 betongarbetare och de har inte bara gjort arbeten i Grums. Det är därför det blir så stora belopp, säger Kenneth Svärd.

Kenneth Svärd menar att byggföretagen inte har tagit sitt ansvar och att det behövs ett närmare samarbete med myndigheterna för att komma tillrätta med problemen. Ännu fler stämningar av underentreprenörer i Grums är troligen att vänta, avslöjar Kenneth Svärd.

– Det var 850-900 företag på den arbetsplatsen. Vi hade en ombudsman på plats enkom för att kontrollera arbetsplatsen och riktade in oss på 10-12 företag. Nu arbetar vi med lönekartläggningen och det tar månader. Men du kan tänka dig hur många som vi inte hunnit granska som också har bluffat.

Vi har sökt Formbetongs vd Stefan Söderström. Till tidningen Katrineholmskuriren säger han att kraven är felaktiga:

– Det är felaktiga uppgifter och vi har bestridit kraven i sin helhet. Jag har inga övriga kommentarer i det här läget.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny stämning vid jättebygget i Grums: "Utnyttjade"