info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter lärlingskravet för byggjobb: ”Är en jättebesvikelse”

Kommunfullmäktige i Skellefteå fattade beslut om krav på lärlingar på alla upphandlade kommunala byggen. Fel väg att gå tycker Byggföretagen.

Skellefte kommun har fattat beslut om att kräva att byggbolag har lärlingar för att kunna vinna upphandlingar. Foto: Byggnads

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att Skellefteå kommun ska börja ställa krav på att entreprenörer måsta ha lärlingar anställda för att kunna vinna upphandlingar i samband med kommunala byggen. Det gäller till exempel vid byggandet av grund- och gymnasieskolor och förskolor. Alltså typiska byggprojekt för en kommun.

– Entreprenören behöver däremot inte ha några lärlingar på det aktuella kommunala bygget som upphandlas, utan det räcker med att de har lärlingar på andra byggen. Att de har lärlingar anställda, berättade Daniel Envall ombudsman på Byggnads i Västerbotten och socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige för tidningen då.

Läs också Stadens krav på byggbolagen: ”Måste ha lärlingar för att få jobb”

Det var Daniel Envall som skrev motionen om kravet, en motion som alltså redan klubbats igenom i fullmäktige. Några som inte är nöjda med att politiker svingat med klubban och ställt lärlingskravet är Byggföretagen i Västerbotten. Något som tidningen Norran skrivit om.

– Det är ingen tvekan om att vi måste ha in fler lärlingar som vill arbeta i branschen, men det här är i huvudsak en partsgemensam fråga som vi borde diskutera i Byggbranschen yrkesnämnd (BYN), säger Christer Johansson som är chef på Byggföretagen i Västerbotten, till Byggnadsarbetaren.

Han säger att Byggnads inte tagit upp frågan i BYN Västerbotten.

– Det känner vi är en jättebesvikelse. Byggnads har helt enkelt rundat samarbetet vi har inom BYN.

Christer Johansson, chef på Byggföretagen i Västerbotten.

Christer Johansson tycker att motionen som gått igenom är krånglig. Både för kommunens tjänstemän och för byggföretag som ska svara på upphandlingar. Dessutom menar han att det finns många frågetecken och oklarheter. Han lyfter bland annat fram att det räcker med att det finns lärlingar anställda på byggbolaget för att bli godkänd som entreprenör.

Han vill ändå inte säga att han är kritisk till förändringen.

– Vi vet inte hur det kommer se ut med upphandlingarna ännu så det är svårt att vara kritisk, men det är en stor risk att det inte blir bra. Politiken har sin roll och får ta de beslut som de tror på men jag tycker ändå att den svenska modellen hade varit bäst i det här fallet. Vi får försöka hjälpa kommunen så att det blir en bra och sund konkurrens, avslutar Christer Johansson.

På Byggnads i Västerbotten är man förvånade över kritiken att förbundet valde att gå via politiken.

Thomas Rolén, ordförande Byggnads region Västerbotten.

– Det har aldrig varit något snack om att vi skulle gå via BYN överhuvudtaget för att driva den här frågan. Utan Daniel Envall är aktiv inom kommunpolitiken i Skellefteå och utifrån det ser jag inga problem med att lyfta en motion i det sammanhanget, säger Thomas Rolén, ordförande Byggnads region Västerbotten.

Var inte förhandlingar med motparten ett alternativ?

– Min inställning är att vi ska prova alla möjliga vägar för att få till förbättringar för medlemmarna. Nu blev det via politiken. Vi måste göra något då många lärlingar i dag har problem att komma ut på arbetsplatser. Färre och färre företag tar sig uppgiften att utbilda lärlingar.

Så det är ingen kris för den ”svenska modellen” i Västerbotten?

– Nej, det finns ingen schism eller likande som ligger bakom, utan vi vill bara jobba på flera fronter, säger Thomas Rolén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter lärlingskravet för byggjobb: ”Är en jättebesvikelse”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig