info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter dödsolyckan: "Man säger att ett människoliv inte är så mycket värt"

”Med detta säger man att ett människoliv inte är så mycket värt”. Byggnads Tomas Kullberg är starkt kritiskt till att Arbetsmiljöverket inte begär åtalsprövning efter dödsolyckan i Solna.

Byggnads Tomas Kullberg var på olycksplatsen. Foto: Kristian Borg

Den 11 maj  i år dog en lettisk byggnadsarbetare efter att ha fallit cirka 20 meter på en byggarbetsplats i Solna. Nu är Arbetsmiljöverket klart med sin utredning om hur olyckan gått till och drar slutsatsen att varken arbetsgivare eller huvudentreprenör gjort några fel som lett till dödsfallet. Det betyder att man inte begär någon åtalsprövning. Läs artikeln om utredningen: Föll 20 meter mot sin död – ingen anmälan till åklagare

Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland, är mycket kritisk till Arbetsmiljöverkets slutsatser. I hans ögon bär såväl arbetsgivare som huvudentreprenör och byggherre ett ansvar för olyckan.

– Arbetsmiljöverket går här i samma fälla som på många andra arbetsplatser. Man skyller på individen men har inte tittat på, eller ifrågasatt, varför det ens fanns ett arbetsmoment som var på det här sättet att det krävde arbete med säkerhetslina. Det ska inte behövas, det skulle funnits fasta skydd, säger han.

Olyckan hände på en plats där man jobbade med montering av stora fasadelement med glas. Den lettiske byggnadsarbetaren föll genom ett hål, då han gick utmed långsidan av fasaden för att lägga på en gummilist.

Fasaddelen var bara 75 centimeter hög och eftersom detta är för lågt var han tvungen att koppla in sig med sele och lina och måste dessutom koppla om skyddet efterhand som han flyttade sig. Arbetsmiljöverkets slutsats om den direkta orsaken till olyckan är att byggnadsarbetaren missat att koppla in sig. För att komma in och jobba med fasaden var han också tvungen att vika ett skydd åt sidan. Han gick baklänges för att rulla gummilisten och när han kom till slutet, där han vikt undan skyddet, var det ett öppet hål rakt ner.

Tomas Kullberg anser risken att falla skulle varit helt borta redan från början, samt att detta är en helt felaktig arbetsmetod eftersom den bygger att arbetarna måste ha ett personligt skydd. Det är det sista alternativet, enligt Arbetsmiljölagen. I första hand ska man ha fasta fallskydd.

– Jag frågar mig varför Arbetsmiljöverket finner sig i att arbetarna ska gå med en sele för att skydda sig mot fall. Jag tycker arbetsmiljöinspektörerna skulle läsa vad lagstiftningen egentligen säger och gå hela vägen in. Vi kommer aldrig att komma tillrätta med olyckorna om vi inte börjar jobba med rätt saker. Då måste bolagen och byggherrarna få ett skadestånd mot sig för att de inte organiserar arbetet på rätt sätt, säger han.

Arbetsmiljöverkets Anette Wendel som utrett olyckan anser att både arbetsgivare och huvudentreprenören levt upp till lagens krav, då det gäller säkerhet, arbetstid med mera. Utredningen bygger bland annat på inspektion på plats några dagar efter olyckan, samt på information från arbetsgivare, arbetsmiljösamordnare och olika typer av dokumentation. Däremot är ingen arbetskamrat tillfrågad. Anette Wendel hänvisar till att det görs av polis och åklagare.

Men Tomas Kullberg tycker att Arbetsmiljöverket skulle breddat utredningen och är också kritisk till att verkets inspektör inte hört någon arbetskamrat om olyckan.

– Jag anser att man ska prata med personalen på arbetsplatsen och med personer som finns på byggen runtomkring för att få en bild av hur det verkligen fungerar med skyddet. Det finns bilder som är tagna på att man springer på bjälklag utan sele och att det inte finns skyddsräcke. Där brister det i huvudentreprenörens skyldigheter att ställa krav på entreprenörerna, säger Tomas Kullberg.

Han är besviken över hur Arbetsmiljöverket resonerat.

– Konsekvensen är att med detta säger man att ett människoliv inte är så mycket värt. Den enskilde individen och dess familj får ingenting och framförallt inte upprättelse. Man urholkar lagstiftningen. Jag tycker man ska vara mer kreativ och titta på vad som har hänt och komma åt källan till att det här inträffar säger han.

Parallellt med Arbetsmiljöverkets utredning om vad som orsakade olyckan, samt om ansvariga följde lagen, gör åklagare och polis en brottsutredning.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter dödsolyckan: "Man säger att ett människoliv inte är så mycket värt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig