info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll 20 meter mot sin död – ingen anmälan till åklagare

Arbetsmiljöverket anser inte att det finns någon ansvarig för olyckan i Solna, där en byggnadsarbetare föll cirka 20 meter mot sin död. Utredningen om orsaken är avslutad.

På den här arbetsplatsen i Solna dog den 37-årige byggnadsarbetaren. Foto: Kristian Borg

Det var bara en kvart kvar av arbetsdagen. Lördagen den 11 maj föll byggnadsarbetaren cirka 20 meter på bygget vid Scandinavian Life Center i Solna. Han skadades så illa att han dog av sina skador.

– Detta ska inte behöva inträffa, sa Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, direkt efter olyckan och frågade sig vilka förutsättningar mannen fått för att arbeta säkert. Polis och åklagare har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

Läs också Ny teori om dödsolyckan: Kan ha backat mot sin död

Nu är Arbetsmiljöverket klar med sin utredning om vad som hände och kommer inte att gå vidare med någon åtalsanmälan, begäran om åtalsprövning, till åklagaren.

– Jag kan inte se att arbetsgivaren eller huvudentreprenören brustit i något som lett till olyckan, säger arbetsmiljöinspektör Anette Wendel.

Byggnadsarbetaren var 37 år och kom från Lettland. Han ingick i ett arbetslag på 16 personer som monterade fasadelement med stora fönster.

Olyckan hände då han skulle fästa en gummilist på toppen av monterade fasadelement, inför att nya element skulle lyftas på plats.

– Det fanns fasta fallskydd och han hade en sele. Han gick mellan fasaden, där det fanns en slags keramisk vägg och ett Combisaferäcke och skulle rulla ut gummilisten. Den keramiska väggen var bara 75 centimeter hög men just därför skulle han vara inkopplad, vilket han inte var. Han kände sig nog trygg, fick en falsk trygghet, där han gick, säger Anette Wendel.

Läs också Arbetsmiljöverket efter dödsolyckor: ”Vi åker inte ut på helgen”

Fasaden har en konstruktion som innebar en utbuktning på mittendelen. För att komma in och jobba ska byggnadsarbetaren ha vikt ett skyddsräcke åt sidan. Och när han backade medan han arbetade med gummilisten kom han till slut till det tomma utrymmet, där skyddsräcket suttit. Där föll han.

– Det är lätt att tappa bort att det fanns den här utbuktningen, öppningen i fasaden, anser Anette Wendel. Ett annat alternativ är att han missbedömt avståndet.

På grund av riskerna skulle byggnadsarbetaren varit fäst i en horisontell säkerhetslina, fäst mellan pelare,  på insidan av combisaferäcket. Detta skydd skulle ha flyttats med under arbetets gång.
– Det är oklart varför men men han hade inte flyttat med den horisontella säkerhetslinan och var därför inte skyddad mot fall, säger Anette Wendel.

Hon betonar att resultatet av utredningen är en bedömning. Den bygger bland annat på inspektion på plats några dagar efter olyckan, samt på information från den omkomnes arbetsgivare, arbetsmiljösamordnaren och dokumentation.

Har du pratat med hans arbetskamrat som var på plats vid olyckan?

– Nej, det har jag inte.

Läs också Olycksdrabbade företag bakom dödsolyckan: ”Eftersatt arbetsmiljö”

Hur kommer det sig att man inte pratar med arbetskamraten som var där då det hände?

– Det här handlar om arbetsmiljölagen och då tittar man på arbetsgivarens ansvar. Om vi går ut till arbetstagare kan vi inte ställa sådana frågor, de är i en beroendesituation till en arbetsgivare och det är inte säkert att de har den kunskapen. Ibland talar vi med dem som har skadats men ganska sällan. Polisen däremot talar med skadade och vittnen. Vi undersöker hur man förberett arbetet, om den anställde har tillgång till kunskap och skydd.

Olyckan hände 11.45 på en lördag. Anette Wendel säger att hon kontrollerat att arbetstidslagen följts genom dokumentation från ID06.

Hade byggnadsarbetaren fått tillräcklig utbildning för jobbet och var det säkerhetsbedömt?
– Han hade fallskyddsutbildning, hade erfarenhet. Det hade gjorts en arbetsberedning, det fanns  skyddsutrustning och jag har inte sett att det brustit i arbetsledning, säger Anette Wendel.   

Det har riktats kritik mot arbetsplatsens säkerhet. Både från andra byggnadsarbetare och i inslag i SVT.

Vilken hänsyn har du tagit till kritiken mot säkerheten?

– Det är inget jag såg vid detta tillfället, säger Anette Wendel.
Den döde mannens arbetsgivare är UPB AS och huvudentreprenör är MVB Öst.

Polis och åklagare driver sin brottsutredning parallellt men Arbetsmiljöverkets bedömning brukar väga tungt.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll 20 meter mot sin död – ingen anmälan till åklagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig