info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket efter dödsolyckor: ”Vi åker inte ut på helgen”

Två dödsolyckor som inträffat på lördagar har drabbat byggbranschen i sommar. Men Arbetsmiljöverket som är expertmyndighet har åkt ut till arbetsplatserna för inspektion först flera dagar senare. Inget ovanligt, enligt myndigheten.

På den här arbetsplatsen i Barkarby omkom en ställningsbyggare efter ett fall på 20 meter. Foto: Mostphotos/Privat

Under våren och sommaren har byggbranschen drabbats av två dödsolyckor som inträffat på helgen.

Polisen var på plats direkt vid båda olyckorna och genomförde en teknisk undersökning. Arbetsmiljöverket besökte däremot byggarbetsplatserna långt senare. Vid olyckan i Solna kom Arbetsmiljöverket ut på arbetsplatsen onsdagen den 15 maj. Alltså fyra dygn efter att mannen dödsstörtade till marken. Vid olyckan i Barkarby var Arbetsmiljöverket på plats på måndagen, två dagar efter olyckan.

Anna Billgren är regionchef för region Öst på Arbetsmiljöverket.

– Vi åker normalt inte ut i det akuta skedet utan i det läget är det viktigt att säkerställa att arbetsgivaren tagit hand om skadade, kollegor och att det finns krisstöd. Och det gäller både för vardagar och helger. Jag kan inte påminna mig om att vi någonsin haft inspektörer som varit ute och arbetet på helgerna, utan vi har arbetat på det här sättet i många år.

När polisen åker ut till en olycksplats på ett bygge har de två huvuduppgifter. Rädda liv och säkra bevis om det finns misstanke om ett arbetsmiljöbrott. Om det finns misstanke om brott startar de även en förundersökning.

– Vi spärrar av området om det är en allvarlig olycka, tekniker kallas till platsen, vi fotar och personer på arbetsplatsen förhörs om händelsen. Vi tittar även på vad det finns för föreskrifter och riskanalyser. Vi vill vara snabbt på plats för om det dröjer för länge kan bevis bli förstörda, säger Conny Filipsson, chef för avdelningen som utreder arbetsmiljöbrott på polismyndigheten i Stockholm.

Poliserna som gör den inledande granskningen har dock ingen djupare kännedom om arbetsmiljön och de regelverk som gäller för en byggarbetsplats.

Läs också Så skedde dödsolyckan: ”Tragiskt”

– Det finns ingen speciell kunskap, det finns ingen byggutbildning för poliserna. Det ska vara om man arbetat som byggnadsarbetare innan man blev polis, säger Conny Filipsson.

På helgerna har Arbetsmiljöverket en chefsjour som polisen kan kontakta när det inträffat en  arbetsplatsolycka.

– Polisen ringer när det varit på den här typen av olyckor som i Barkarby. De berättar om händelsen och vi diskuterar möjligheten att hålla kvar avspärrningarna eller inte. I Barkarby spärrade polisen av ställningen tills vi kunde åka ut och inspektera. Min erfarenhet av svåra olyckor är att polisen har en stor kunskap när det gäller själva olycksorsaken, men även när det gäller att genomföra utredningar och att ställa de rätta frågorna, säger Anna Billgren.

Händer det någon gång att ni åker ut samma dag som en allvarlig olycka inträffar?

– På vardagar kan det inträffa och då handlar det ofta om att säkerställa att det finns krisstöd och titta på arbetsplatsen att det inte finns någon risk för följdolyckor.

Läs också Ny teori om dödsolyckan: Kan ha backat mot sin död

Enligt Arbetsmiljöverkets rutiner ska de normalt genomföra en inspektion inom ett vecka efter en olycka. Anna Billgren betonar att Arbetsmiljöverket och polisen har olika roller när det inträffat en dödsolycka. Att det är polisens uppdrag att utreda brott och att Arbetsmiljöverket ska inspektera att arbetsgivarna följer lagstiftningen och arbetar systematiskt med arbetsmiljön.

– Det är på så sätt arbetsolyckor kan förebyggas, säger Anna Billgren.

Ann-Marie Helander är kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Hon säger så här om att Arbetsmiljöverket åkt ut till de två aktuella dödsolyckorna först efter flera dagar.

– Det är en annan myndighet så jag vill inte kommentera det, men jag utgår från att de gör sina bedömningar om hur snabbt de måste åka ut för att kunna göra ett säkert uttalande om vad som inträffat. De har även tillgång till polisens ofta omfattande dokumentation.

Spelar det någon roll för dig som åklagare att den som granskar en olycka ute på en byggarbetsplats har byggkunskaper?

– Ja det gör det. Det krävs näst intill specialkunskaper för att kunna bilda sig en uppfattning om hur en olycka gått till.

Så Arbetsmiljöverkets åsikter efter en olycka väger tungt för dig som åklagare?

– Ja det är klart. Det är ju en expertmyndighet och deras bedömningar utifrån gällande arbetsmiljölagstiftning är betydelsefull för oss, säger Ann-Marie Helander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket efter dödsolyckor: ”Vi åker inte ut på helgen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig