info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det här vet vi efter dödsolyckan i Solna – "Totalt misslyckande"

Mannen som avled under arbete i Solna i lördags monterade ett fasadelement med många fönster, enligt huvudentreprenören MVB Öst. "Montören skulle enligt reglerna ha varit skyddad med säkerhetssele och lina" säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Tomas Kullberg, ordförande för Stockholm-Gotland, på plats i Solna under måndagen. Foto: Privat/Kristian Borg

Bygget av Scandinavian Life Center i Solna pågår i varlig takt när Byggnadsarbetaren är på plats under måndagsförmiddagen. Det var här som en lettisk byggnadsarbetare avled i lördags efter ett fall. En rörmokare som kommer ut från arbetsplatsen säger att det är knappt något folk på plats. De är på krishantering med det lettiska företaget UPB AS, underentreprenör till MVB Öst.

Två personer som jobbar på arbetsplatsen har hört om vad som hänt och tycker att det är olyckligt, men vill inte uttala sig. I bygget intill, som till utseendet är närmast identiskt med huset som MVB Öst bygger, berättar lagbasen Kalevi Mäkinen på Assemblin:

– Våra killar har tidigare sett att det har slarvats med sele där. Det är någon som har sprungit runt med lasermätare och inte varit kopplad.

Per Ununger är vd för MVB Öst AB.

– Mannen som avled ingick i ett arbetslag på 16 personer och de monterade fasadelement med mycket fönster. Han föll från våning 7 eller 8, det vill säga cirka 20 meter.

Byggnadsarbetaren talar med Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland, när han är vid arbetsplatsen. Han kallar händelsen för ett ”totalt misslyckande”.

– Montören skulle enligt reglerna ha varit skyddad med säkerhetssele och lina. Vid fasadarbetet var det väldigt låga bröstningar och frågan är vilken kunskap han fått om arbetet och vilka förutsättningar han fått att skydda sig. De här fönsterpartierna är stora och tunga och man måste ha kunskap för att hantera dem. Det innebär allvarliga risker, säger Tomas Kullberg.

Vad tänker du om ansvaret för olyckan?
– Arbetsgivaren har ett stort ansvar ge rätt förutsättningar att arbeta säkert till den enskilda individen. Sedan tycker jag att det finns en skyldighet för MVB att ha koll på vilka som rör sig på arbetsplatsen en lördag-söndag. Man kan fundera hur den styrningen fungerat på arbetsplatsen.

En fråga Tomas Kullberg reagerat över är uppgifterna om att mannen inte omedelbart kunde identifieras.
– Med det system vi har i byggbranschen med ID06 och personalliggare borde man ha koll direkt på vem som är på arbetsplatsen, samt ha kontaktuppgifter i flera led till anhöriga, säger han.

Per Ununger riktar å andra sidan kritik mot Tomas Kulleberg som i en TV4-intervju spekulerade huruvida det rörde sig om svartarbete på arbetsplatsen.

– Vi identifierar inte en person via ID06 när en person avlidit utan det finns andra procedurer för det som sköts via polis och sjukhus, säger Per Ununger.

Brottsrubriceringen är vållande till annans död. Nu vidtar förhör med arbetskamrater och entreprenörer samt teknisk och rättsmedicinsk utredning. Arbetsmiljöverket ska också undersöka olyckan.

– Arbetsmiljöverket ska åka dit på onsdag, så hittills ligger man lite efter där, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det här vet vi efter dödsolyckan i Solna – "Totalt misslyckande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig