info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Då brister det för byggets tålmodigaste: "Fruktansvärt frustrerande"

Vill du få borren att tystna och sågklingan att stanna? Här har du knepen som gör att håltagaren helt tappar fokus. Men hoppas inte på för mycket – den här yrkesgruppen har ett tålamod utöver det vanliga.

1 Projektera igen och igen och igen …
Jobbar du som konstruktör och håller på med ritningar? Ta en sväng på bygget. När du ser att håltagaren satt skäret i väggen och jobbat sig in i betongen springer du tillbaka till kontoret. Projektera om och gör lite revideringar i ritningen. Sedan ut på bygget igen och ropa: ”Du, det var en liten grej, vi har flyttat på hålen, igen …”

2 Varför planera? Håltagare älskar att flytta prylar
Tänkt på att håltagarna inte har speciellt mycket prylar att flytta mellan varje håltagning och att maskinerna är lätta. Och det är inte alls något bök med att dra fram vatten och el via invändiga trapphus eller ställningar (OBS! Ironi). Därför är det bra om samtliga på bygget, förutom håltagarna då, drar åt samma håll. Se till att jobbet blir svårt att planera för håltagarna. Och om de sätter sig på tvären drar ni till med: ”ni får väl omgruppera!”

– Det är ett jätteirritationsmoment. Att hela tiden flytta omkring. Det har hänt på vissa jobb att jag återvänt tolv gånger till samma lägenhet, istället för att göra alla borrningar på en och samma gång. Det är fruktansvärt frustrerande, säger håltagaren Kenneth Hjort.

För håltagarna är det viktigt att de som ritar ut hålen har rätt behörighet och kunskap. Annars kan vad som helst hända.

Roger Blomqvist på håltagarnas intresseorganisation, BFB

3 Hjälp utsättaren – markera själv
Håltagarna vill helst att någon ”riktig utsättare som går efter konstruktionsritningen” ska markera var hål ska borras och block sågas bort. Då hamnar de på rätt plats och är rätt antal. Som tur är finns det flera yrkesgrupper som har extra starka känslor för utsättarna. De vill inte att de ska bli utbrända och sätter därför själva ut markeringar. Så rörmokare, elektriker och ventilationsmontörer: fortsätt värna om utsättarna. Och fortsätt som nu, var inte överdrivet noggrann med varken mått eller antalet.

Målarna verkar göra sitt bästa för att få upp blodtrycket för de flesta på bygget …

4 Målarna höjer blodtrycket – som vanligt
Målarna verkar göra sitt bästa för att få upp blodtrycket för de flesta yrkesgrupperna på bygget. Håltagarna är inget undantag. Titta bara här hur duktiga ni är – och såklart, fortsätt på samma linje.

– Det händer ju att de kommer och målar runt våra maskiner när vi bultat fast dem på vägg och då blir det ibland en del färg på utrustningen. Jag vet inte riktigt hur målarna resonerar när de ska fram. När det gäller stämpbaljan så tror jag det var en nervös,tämligen grön målare, som gjorde praktik. Och där gick det nog lite för fort, säger Carl Höjd, håltagare som numer är platschef.

5 Skriv dimensionen på röret – punkt!
Vill du ha ett hål till ett rör eller en trumma? Varför krångla till det? Tänk inte, utan mät dimensionen på röret eller trumman och skriv måttet på väggen där hålet ska göras. Är röret 120 millimeter skriv då 120 millimeter. Håltagaren gör sedan sitt jobb, helt säkert perfekt. Men ändå blir det fel …

– De skriver ofta det exakta måttet som det är på röret som ska igenom och då blir det nästan alltid för tajt. Det är väldigt vanligt och då får vi släpa tillbaka utrustningen och borra ett större hål. Det är milt uttryckt irriterande, säger Kenneth Hjort.

6 Kabelstege i vägen – vadå?
Om du anstränger dig får du säkert in pennudden för att rita ett kryss där håltagaren ska borra. Det är gott nog. Du har ju gjort en markering. Tänk inte så mycket på att det sitter en fet ventilationstrumma, en elstege eller ett gäng rör i vägen som håltagaren måste riva ner … eller om de får vänta på att någon annan gör det. För vänta, det är något som håltagarna verkligen älskar.

7 Håltagare gillar att dra slang
Och slutligen ett sista tips till dem som bestämmer över vattnet på bygget. Ju längre bort det är till närmaste tappställe, desto bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Då brister det för byggets tålmodigaste: "Fruktansvärt frustrerande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig