info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Byggjobbare hjälpte till i knarkfabrik – fixade pump, el och belysning

Sommarstugan gjordes om till en stor cannabisodling. En rörmokare och en elektriker som hjälpte till med bygget har nu dömts för inblandning i härvan.

Den stora cannabisodlingen krävde expertkunskap inom el och VVS. Foto: Förundersökning

En 31-årig man började förra våren hyra en sommarstuga i en mindre ort i Värmland. Tillsammans med några bekanta i samma ålder installerade han på övervåningen i huset en stor cannabisodling.

När polisen gjorde ett tillslag mot stugan i november förra året hittade man den avancerade och stora odlingen. Där fanns bland annat tält för växterna, 120 odlingskrukor, portabla värmeelement, 23 olika fläktar, ventilationsfilter, vattenslangar, lampor, PH-mätare och mängder av annan odlings- och skördeutrustning.

Läs också Slog till mot cannabisfabrik – rörisens vittnesmål viktigt: "En pusselbit"

Polisens utredning visar att man har hunnit odla över 5,5 kilo cannabis. Av utredningen framkommer också att brottslingarna verkar ha varit ovana odlare. De hade kunnat få ut betydligt mer knark om inte en stor del av plantorna möglat.

De bekanta till 31-åringen verkar ha fyllt olika funktioner för att få odlingen att fungera. En av personerna, en 33-årig elektriker, bidrog med att ställa i ordning en elcentral. Han har också felsökt och gjort reparationer av husets elsystem och monterat belysning.

En 31-årig VVS-montör har också varit viktig för projektet. Enligt åklagaren har rörmokaren hjälpt till med ombyggnationen av övervåningen för att möjliggöra odlingen och bland annat monterat upp lampor i odlingsrummen. Han har också reparerat och underhållit vattenpumpen som förstörts av den stora vattenförbrukningen.

Elcentralen och ett av de rum som använts till odlingen. Foto: Förundersökning

Rörmokaren hävdar i förhören att han inte känt till odlingen. Han säger att han bara hjälpt till med vattenpumpen eftersom han var en bra kompis till 31-åringen som hyrde stugan. Men rörmokarens fingeravtryck hittades på den silvertejp som använts för att sätta upp belysningen i odlingen.

Nyligen dömdes 31-åringen som hyrde stugan tillsammans med flera av medbrottslingarna i Värmlands tingsrätt. 31-åringen dömdes till fängelse i ett år och 10 månader för bland annat narkotikabrott. Den 33-årige elektrikern dömdes till skyddstillsyn för medhjälp till narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Rörmokaren dömdes till skyddstillsyn för bland annat medhjälp till narkotikabrott.

Läs också Smög in på finbygget – bodde där i 10 dagar

Mannen som hyrde stugan, elektrikern och rörmokaren har överklagat sina domar.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43c

Du läser: Byggjobbare hjälpte till i knarkfabrik – fixade pump, el och belysning