info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Målaren inlagd för njurproblem – "drev" företag

Den njursjuke målaren utnyttjades som målvakt av ett fuskande byggföretag. Nu har domen kommit.

OBS! Bilden är inte från tillfället. Foto: Mostphotos

Ett byggföretag i Stockholm utreddes av Skatteverket och gick sedan i konkurs, med skulder på nära en halv miljon kronor. Konkursförvaltaren blev misstänksam när det gällde en tidigare styrelsemedlem, en 55-årig man, och kontaktade Ekobrottsmyndigheten.

Det visade sig att mannen inte alls drivit bolaget, utan agerat målvakt. I förhör berättade 55-åringen att han träffade en man på en restaurang i Stockholm och skrev kontrakt om uppdraget. Därefter fick han kontant ersättning på 5 000 kronor för sitt ”jobb” i styrelsen.

55-åringen visste inget om styrelsearbete, instruktionerna var att han skulle sitta med och kanske teckna något kontrakt.

Under tiden i styrelsen var målaren allvarligt njursjuk, gick på dialys fyra dagar i veckan och genomgick ett antal operationer.

Målaren själv hävdar att hans intention var att jobba för företaget, men att njurproblemen kom i vägen. Stockholms tingsrätt gick inte på mannens linje och i domen mot 55-åringen står bland annat att ”den som enbart lånar ut sitt namn och inte har någon avsikt att på något sätt delta i styrelsearbetet inte får utses till styrelseledamot.” Mannen dömdes förra året till dagsböter och näringsförbud för brott mot aktiebolagslagen, en dom som Svea hovrätt i torsdags fastställde utan större ändringar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Målaren inlagd för njurproblem – "drev" företag