info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bakom kulisserna på byggpodden: ”Sånt folk vädrar i baracken”

Odrägliga kunder, kaotiska uppdrag och dråpliga konsekvenser. Succépodden ”Bygga åt idioter” hyllar hantverkarnas galnaste historier.
Byggnadsarbetaren följde med bakom kulisserna.

Lillebror Pontus Aronsson, till vänster, och storebror Ulf har bjudits in för att berätta om sina äventyr som snickare för Klas Eriksson. Foto: Tom M Kronestedt

Snickarbröderna Ulf och Pontus Aronsson har satt sig tillrätta i studion. Historierna avlöser varandra, den ena tokigare än den andra.

Kunder som lever på dry martini och skålar in varje byggmoment. Kunder som läst hela bygglagen och minsann vet hur varenda skruv ska dras. Kunder som själva vill köra hjullastaren – med dyra olyckor som följd.

– Vi trodde ju att vår sista stund var kommen, berättar Ulf inlevelsefullt om en skräckupplevelse på danska Fyn.

Det är inspelning av podden ”Bygga åt idioter” och programledaren Klas Eriksson, kanske mest känd från SVT:s humorserie ”Leif & Billy”, lyssnar på hantverkarnas äventyr.

Ibland hjälper han historierna framåt med en fråga, ibland vill han pausa vid någon detalj. Men mest ägnar sig Klas Eriksson just åt att lyssna. Ofta storögt. En av programledarens vanligaste kommentarer är:

– Åh jävlar …

KLAS ERIKSSON

Klas Eriksson leder podden ”Bygga åt idioter”.
Ålder: 38 år.
Bor: Stockholm.
Född: Jokkmokk.
Yrkesbakgrund: Målare.
Mest känd för: Karaktären Leif i ”Leif & Billy” i SVT. Foto: Stina Stjernqvist/SVT

Många guldkorn

Kanske är detta hemligheten bakom poddens succé? Att fokus så tydligt ligger på hantverkarnas egna erfarenheter.

– Många poddar handlar ju om kändisar eller något väldigt specifikt ämne. Det är mer sällsynt att vanliga arbetare eller hantverkare får komma och dra sina historier. Och jag tror att det är därför det blir populärt, säger Klas Eriksson.

Efter starten 2019 klättrade ”Bygga åt idioter” snabbt på topplistorna över Sveriges största poddar. I dag ligger lyssningen runt 55 000 per avsnitt och deltagarna blir ofta minikändisar i sina firmor eller hembygder.

Klas Eriksson har själv en bakgrund som hantverkare. Foto: Tom M Kronestedt

Podden är inne på sitt sjätte år men konceptet är fortfarande detsamma. Att samla och sprida den kulturskatt som utgörs av hantverkarnas oskrivna berättelser och byggbodarnas muntliga mytologi.

– I fikarummet i baracken är det ju sånt här som folk sitter och vädrar med varandra. Man träffar andra hantverkare och skrattar åt roliga historier. Det tror jag skapar en viss igenkänning. Podden blir liksom en förlängning av det här fikarummet, säger Klas Eriksson.

– Det finns många guldkorn. Men de fastnar ju ofta i byggbaracken.

På hantverkarnas sida

”Bygga åt idioter” är en humorpodd. Det mesta som är roligt och yrkesrelaterat får plats. Men omöjliga eller odrägliga kunder är huvudtemat. Att skratta åt eländet blir ett sätt att släppa ut frustration.

– Jag tror att det blir en ventil, säger Klas Eriksson.

Bakom kulisserna på podden Bygga åt idioter
Utan snus – ingen podd. Foto: Tom M Kronestedt

Kanske blir podden också ett forum för upprättelse? ”Bygga åt idioter” står tydligt på hantverkarnas sida.

– När jag jobbade som hantverkare hade vi dåligt rykte hos kunder. Vi var sena, vi skitade ner och vi fuskade med grejer. Då blir det här också lite av en motpol till det negativa ryktet som hantverkare har.

För den som jobbar i andras hem är jobbiga kunder inte bara ett irritationsmoment, de kan också vara ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Den insikten låg till grund för en intervjuserie som poddens producent Henrik Levahn genomförde 2019.

– Då intervjuade jag 20–30 hantverkare som bara drog såna har stories. Det blev som en humoristisk handbok om 13 kundtyper och hur du lär dig hantera dem, säger han.

Resultatet samlades i boken ”Bygga åt idioter”. Titeln var en anspelning på bästsäljaren ”Omgiven av idioter”, som driver tesen att det finns fyra grundläggande, färgkodade, personlighetstyper. Den boken dyrkades av managementkonsulter och hr-chefer världen över men avfärdades som svammel av en enig forskarkår.

När Henrik Levahn drog igång podden ”Bygga åt idioter” handlade det ursprungligen om att marknadsföra sin bok med samma namn. Men det visade sig snabbt att podden utan problem kunde stå på egna ben.

Bakom kulisserna på podden Bygga åt idioter
Teamet. Klas Backman gör sig redo att filma podden medan ljudteknikern Björn Börjesson skrattar i bakgrunden. Producenten Henrik Levahn har roligt på jobbet. Foto: Tom M Kronestedt

– Boken sålde slut men den är i salig åminnelse för det är ju det här som levde vidare, säger Henrik Levahn och sveper med handen över studion.

– Och det var just det här vi ville åt, att ”nu ska hantverkarna få ge igen”.

Fler poddtips: 10 poddar för byggjobbare

Måla utan att synas

Klas Eriksson rekryterades till ”Bygga åt idioter” i mitten av 2020. Innan genomslaget som komiker hade han jobbat som målare i tio år. Har programledaren själv några rövarhistorier som skulle platsa i podden?

Jag fick försöka hålla koll. ”Okej, nu är hon på övervåningen, då kan jag jobba där nere. Okej, nu är hon i trädgården, då kan jag gå upp och spackla.

– Jag skulle måla om inne i ett hus men jag fick inte visa mig i huset när frun var där. Och hon var alltid hemma, säger han.

Historien utspelade sig i en av Stockholms dyrare kranskommuner.

– Så jag fick försöka hålla koll. ”Okej, nu är hon på övervåningen, då kan jag jobba där nere. Okej, nu är hon i trädgården, då kan jag gå upp och spackla.”

Chefen var tydlig när Klas Eriksson hörde av sig. Kundens ord var lag. Det blev många långa timmars väntan i baracken ute på gården.

– Sen finns det ju andra grejer man har gjort, säger Klas Eriksson.

– Man har varit på byggen i Stockholm där det inte finns någon toalett och till slut har man bajsat i någon spackelhink. Och så glömmer man bort den nånstans, och det blir inget bra liksom …

Är nyrika kvinnor värst?

Inspelningen är slut. Under en knapp timme har snickarbröderna Ulf och Pontus Aronsson pepprat studion med historier. Men kunderna de berättat om har oftast varit original, sällan idioter. De flesta är ändå schysta, enas bröderna om.

Bakom kulisserna på podden Bygga åt idioter
Storebror Ulf, till vänster, och lillebror Pontus Aronsson är överens om vilka kunder som är värst. Foto: Tom M Kronestedt

Samtidigt har de varit med så länge att de har en bild av vilka kunder som är allra värst.

– Äldre män som har haft en chefsbefattning, säger Pontus Aronsson.

– Eller nyrika kvinnor, fyller Ulf Aronsson i.


Podden ”Bygga åt idioter” är särskilt intresserad av att få kontakt med lite äldre byggjobbare som vill vara med i programmet och berätta om sina erfarenheter. Intresserad? Mejla: idioter@beijerbygg.se


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

”BYGGA ÅT IDIOTER”
  • Startade 2019. Publicerar ett nytt avsnitt varannan vecka.
  • Första programledaren var Adam Alsing, som hastigt gick bort under coronapandemins inledning.
  • Snittar omkring 55 000 lyssningar per avsnitt och letar sig regelbundet in på listan över Sveriges 100 största poddar.
  •  Ges ut av Beijer Byggmaterial.
Ivar Andersen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bakom kulisserna på byggpodden: ”Sånt folk vädrar i baracken”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig