info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

10 poddar för byggjobbaren

Nu går det att hitta lyssningsbart om allt från en byggjobbares vardag i USA till teknikutvecklingen i branschen. Här berättar vi om några av dem.

Lyssna mer. Här är 10 poddar för dig. Foto: Mostphotos (montage)

* Kakelpodden

Vad du kan vänta dig: Allt från samtal med spännande personer som jobbar med kakel och klinker till snack om aktuella branschfrågor och de senaste produkterna.

Startade/antal avsnitt: 2019/28.

Vem står bakom: Byggkeramikrådet.

Programledare: Markus Trautmann och Leif Jitelius.

Ungefärlig längd/avsnitt: 30 min.

* Bygga åt idioter

Vad du kan vänta dig: Lyssna på självupplevda historier från hantverkare om deras vardag på bygget. Om personer de träffar under dagarna och andra problem de stöter på. Inte minst om deras möten med kunder.

Startade/antal avsnitt: 2019/100.

Vem står bakom: Beijer Byggmaterial.

Programledare: Klas Eriksson.

Ungefärlig längd/avsnitt: 50 min.

* Järnvägspodden

Vad du kan vänta dig: ­Jobbar du med att anlägga tågspår? Då är det här en podd för dig. Om du gillar det tekniska, om var tågbranschen är på väg, underhåll och nyheter.

Startade/antal avsnitt: 2016/92.

Vem står bakom: Trafikverket.

Programledare: Staffan Sporre och Ulf ­Carlsson.

Ungefärlig längd/avsnitt: 40 min.

* The Construction Life

Vad du kan vänta dig: Podd på engelska. Manny Neves och Carlito Pavlovic älskar byggbranschen. Här är det högt och lågt om byggbranschen i Nordamerika. Om att gå upp tidigt på morgonen, dra i väg med firmabilen, snacka med byggfolk, komma hem, hänga med familjen och sedan gå upp lika tidigt nästa dag.

Startade/antal avsnitt: 2019/231.

Vem står bakom: Construction Life.

Programledare: Manny Neves, Carlito Pavlovic.

Ungefärlig längd/avsnitt: 1 tim.

* The Modern Craftsman

Vad du kan vänta dig: En podd på engelska som drivs av personer i byggbranschen. De bjuder in gäster och samtalar om deras upplevelser och erfarenheter från livet på bygget. Vitt skilda ämnen som utgår från hantverkaren med hammaren i handen till entreprenörer och arkitekter.

Startade/antal avsnitt: 2017/208.

Vem står bakom: The Modern Craftsman.

Programledare: Nick Schiffer, Tyler Grace och Johnny Hourihan.

Ungefärlig längd/avsnitt: 2 tim.

* Snickerisnack

Vad du kan vänta dig: Samtal om kommunikation i byggbranschen. Om hur bristen på sådan kostar stora belopp varje år. Men även samtal på det personliga planet om bland annat destruktiv jargong på byggarbetsplatser. Retorikexperten Elaine Eksvärd tipsar om hur man kan uttrycka sig.

Startade/antal avsnitt: 2021/8.

Vem står bakom: TL Bygg.

Programledare: Tommy Lindgren.

Ungefärlig längd/avsnitt: 35 min.

*  Fråga byggkonsulten

Vad du kan vänta dig: Byggkonsulten Eva Carlsson tar upp saker som du behöver veta om du ska bygga nytt eller renovera. Hon pratar om byggprocessen, lagstiftning och för- och nackdelar med olika materialval. Den som vill kan även skicka in frågor till podden.

Startade/antal avsnitt: 2021/39.

Vem står bakom: H3 konsulterna AB/Eva Carlsson.

Programledare: Eva Carlsson.

Ungefärlig längd/avsnitt: 7 min.

* BIMpodden

Vad du kan vänta dig: Snack om BIM – Building Information Model. BIM handlar om den digitala teknikutvecklingen där alla objekt som ingår i ett bygge lyfts in i den digitala världen. I podden intervjuas aktörer från branschen om deras erfarenheter av den här utvecklingen och om hur de ser på BIM i framtiden.

Startade/antal avsnitt: 2018/79.

Vem står bakom: Adam Mohammadi som arbetar som BIM-ledare på JM.

Programledare: Adam Mohammadi.

Ungefärlig längd/avsnitt: 45 min.

* Vackra hus och hemska renoveringar

Vad du kan vänta dig: Här får du följa med runt om i landet till byggnader som utmärker sig. Bland annat ställer de frågor kring om ”arkitektens byggnader överlevt attacker från fönstertillverkare, snåla fastighetsägare och glada hemmafixare”.

Startade/antal avsnitt: 2021/6.

Vem står bakom: Renoveringsraseriet.

Programledare: Alfred Skogberg och Gustav Bergström.

Ungefärlig längd/avsnitt: 25 min.

*  Kakelperra

Vad du kan vänta dig: Här snackar den tidigare plattsättaren ”Kakelperra” tillsammans med gäster om material, arbetsmiljö, fix och fogar. Ja, allt som rör en plattsättares vardag.

Startade/antal avsnitt: 2019/31.

Vem står bakom: Per Forslund/Kakellagret ­Västerås.

Programledare: Per Forslund.

Ungefärlig längd/avsnitt: 30 min.

________________

”För mycket fokus på färg”

Vad är det för regler som gäller? I podden ”Fråga byggkonsulten” kan du få alla svar du behöver. Vare sig det handlar om bygglovs­ansökningar eller hur det funkar i ett våtrum.

Eva Carlsson startade podd förra året.

Ni på bygget har ofta ett gediget yrkeskunnande. Och på fritiden drar ni er inte för att ”fuska” även i andra byggyrken. Snickaren målar och rörmokaren gjuter. Det är så det funkar. Hantverket har ni hyfsad koll på, men hur ser det ut med kunskapen om allt annat som rör ett byggprojekt? Och vad har ni för insikt i hur ett hus egentligen fungerar? Vill du ha svar på de frågorna kan en väg vara att börja lyssna på ”Fråga byggkonsulten”.

– Jag vill sprida så mycket kunskap som möjligt om byggandet i stort. Avsnitten i podden är korta och jag tar upp ett ämne varje gång så alla kan gå in och lyssna på just det som de vill lära sig mer om, säger byggkonsulten Eva Carlsson.

Hittills har du gjord 39 avsnitt, vad handlar de om?

– I de första var det mycket om att reda ut olika begrepp. Som till exempel vad en översiktsplan är för något. Sedan har det blivit mer detaljerat om hur man ska tänka när man söker bygglov och vad som behövs. Hur man gör det arbetet så smidigt som möjligt så att processen går snabbare. Men jag pratar även om hur man tar hand om sitt hus och regler när det gäller badrum.

Varför är det viktigt att lära sig mer om lagar och regler för byggandet?

– För att det ökar chansen till ett lyckat projekt. Själva kvaliteten i ett hus sitter i själva huset. Där är det viktigt att veta att det blir rätt. Många som bygger fokuserar för mycket på vilken färg det ska vara på huset, hur köket ska se ut och vilket material det ska vara på golvet.

 På vilket sätt har yrkesfolk på bygget nytta av din podd?

– Byggnadsarbetarna kan ju hantverket, men de kan kanske inte lagstiftningen och alla regler för byggandet. Det kan gälla i relationen till deras kunder på ett projekt, men även om de privat ska bygga något för egen del.

Det går även att skicka in frågor till podden. Något som Eva Carlsson vill ha mer av.

– Jag vill gärna ha in frågor och förslag på ämnen. Det är bara kul och jag skulle vilja få med någon byggnadsarbetare som kan prata om saker kring byggprocessen från deras perspektiv. De kan gärna höra av sig!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 10 poddar för byggjobbaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig