info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Talande tystnad i Fortums krönika över 2014

Döden på bygget/ Det var en av reportrarna som visade mig. På el-bolaget Fortums hemsida. Det var inte vad som stod som var anmärkningsvärt. Utan det som inte stod.

På elbolaget Fortums hemsida finns just nu en alldeles särskild liten avdelning. ”Fortums årskrönika 2014” heter den. Här sammanfattar Fortum de viktigaste händelserna knutna till företaget under förra året.

Inget konstigt med det. Tills man kommer till november.

Om du klickar på november-rubriken får du upp en text som handlar om något som Fortum kallar sin ”största vindkraftsanslutning någonsin.” 20 vindkraftverk i Dalarna ska producera el tillräckligt för att möta årsbehovet hos motsvarande mer än 30 000 hushåll. Du får också veta att Fortum byggt en ny transformatorstation i Näckådalen för att anslutna de nya vindkraftverken. Och att man grävt ner 25 kilometer kabel.

Kul. Jättekul. Grattis.
Men vindkraft i Dalarna är inte det jag i första hand tänker på när jag tänker Fortum, november, 2014.

Jag tänker på ett annat kraftverksbygge. I stadsdelen Hjorthagen i Stockholm. Den 4 november fick två montagearbetare sätta livet till där, i förra årets mest uppmärksammade arbetsplatsolycka. Om detta står inte ett ord att finna i Fortums årskrönika.

Jag kan nog tycka att det hade varit på sin plats. Några meningar för att hedra minnet av de män som faktiskt dog för att Fortum via investeringar ska kunna få ytterligare fördelar gentemot konkurrenterna på el-marknaden.
Det hade inte kostat något.
Tvärtom.

JOHAN SJÖHOLM, redaktör

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig