info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetare dör men ingen döms" – Byggnads 6 krav

I måndags träffade Ylva Johansson (S) arbetsmarknadens parter för ett samtal om dödsolyckor. Byggnads hade med sig sex krav inför mötet.

Nollvisionen som infördes 2016 har inte gett önskat resultat. Förra ökade dödsolyckorna och bara inom byggbranschen dog 10 människor på sina arbetsplatser, enligt Byggnads uppgifter. I måndags mötte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) representanter för de mest drabbade branscherna, däribland Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, är kritisk till nuvarande situation.
– Arbetare dör på jobbet men ingen döms – det är rent ut sagt en skam för vårt land. Inte ett enda av dödsfallen har varit oundvikligt men ändå händer det allt oftare att en arbetare åker till jobbet och aldrig kommer hem igen, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också Ylva Johansson: "Otroligt allvarligt"

Inför mötet ställer nu Byggnads konkreta krav för att vända utvecklingen och nå nollvisionen. Här är kraven i korthet:

1. Hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott. Den gällande lagstiftningen rörande arbetsmiljöbrott är otillräcklig.

2. Straffsanktioner när skyddsombud utestängs. Om skyddsombud inte tillåts vara med vid riskbedömningen enligt arbetsmiljölagen 6 kap ska Arbetsmiljöverket kunna utdöma sanktionsavgift.

3. Ordentlig utbildning för byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U). För att bli skyddsombud utbildar man sig i 12 dagars men för Bas-U krävs endast en dag. Det måste förbättras.

4. Släpp in regionala skyddsombud (RSO) på arbetsplatserna. RSO förhindras idag att kontrollera många arbetsplatser.

Läs också Möte om dödsolyckor – samtidigt två till sjukhus

5. Fler inspektioner på byggarbetsplatser. På många byggen är farorna och bristerna fullkomligt uppenbara. Regeringen måste prioritera resurser till Arbetsmiljöverket.

6. Nuvarande lagar och föreskrifter måste efterlevas. Efterlevnaden av dagens regler är inte tillräcklig och måste skärpas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetare dör men ingen döms" – Byggnads 6 krav