info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Ylva Johansson: "Otroligt allvarligt"

Fler ministrar ska jobba mot dödsolyckorna. Det lovade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid dagens möte om dödsfallen på byggen och andra arbetsplatser.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Mostphotos

Dödsolyckorna ökar. Förra året dog 58 människor på sin arbetsplats, i år är siffran redan uppe i 12. Senast idag kom uppgifter om ett 13 dödsfall som utreds som arbetsolycka.

– Jag ser otroligt allvarligt på dödsolyckorna och det är därför jag lyft det från första dagen jag tillträdde, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Läs också "Arbetare dör men ingen döms" – Byggnads 6 krav

Av den anledningen hade hon i dag, måndag, samlat myndigheter och representanter från arbetsmarknadens parter i några av de branscher som är värst drabbade. Bygg är en av dem och Byggnads och Sveriges Byggindustrier var på plats på mötet. Efteråt utlovade Ylva Johansson flera åtgärder.

Vad ska regeringen göra för att minska dödsolyckorna?

– Regeringens arbete kommer nu att fortsätta på två ben. Det ena är att jag har inlett ett samarbete med fem av mina statsrådskollegor som kommer att ta initiativ inom sina respektive ansvarsområden för att minska olyckorna. En av dem är Per Bolund, som ansvarar för byggbranschen. Det andra är att jag kommer att analysera de förslag som lyftes idag och se vilka jag ska gå vidare med, säger Ylva Johansson.

Byggnads hade flera krav inför mötet. Är regeringen beredd att satsa på hårdare lagstiftning mot arbetsmiljöbrott?

– Det är ingenting jag är beredd att ställa mig bakom idag. Men det lyftes från flera håll behovet av att lagföra, att reda ut ansvaret efter olyckor. Vidare att polis och åklagare kan jobba snabbare och med mer specialiserad kompetens, så att fallen inte kallnar och det därmed blir svårare att få till fällande domar.

Läs också Möte om dödsolyckor – samtidigt två till sjukhus

Anser du att de regionala skyddsombuden ska få gå ut på fler arbetsplatser?

– Ja, jag skulle gärna se att de regionala skyddsombuden även skulle få tillträde till arbetsplatser där man har kollektivavtal men inte medlemmar. Jag får återkomma till hur vi går vidare med det förslaget.

Ylva Johansson säger att några av de förslag som många tog upp och som hon vill titta vidare på är utbildning för skyddsombud och att man ska utreda varje dödsolycka djupare för att lära av det som hänt.

Andra frågor som togs upp var att Arbetsmiljöverkets inspektörer behöver branschkompetens, liksom problem med  upphandlingar och långa entreprenörskedjor.

– Vikten av att fortsätta arbetet mot osund konkurrens lyftes också, säger Ylva Johansson.

Läs också Nollvision – men 14 döda: "Alla vill ju komma hem "

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm kommenterar också dagens möte. Han tycker sig ha fått gehör för de frågor facket lyft.

– Vi överlämnade vår kravställan och jag kände att Ylva Johansson lyssnade på oss. Jag tror att flera hade förståelse för till exempel skyddsombudens betydelse för att komma till bukt med problemen.

Vad vill du se konkret?
– Just straffsanktioner när skyddsombud utestängs. Vi betonade att det krävs, för det verkar vara det enda språket som företagen förstår.

Är något nytt möte inplanerat?
– Nej, Ylva Johansson skulle återkomma. Men vi kommer att bevaka det här stenhårt. Och Rosenbad står där, så man kan alltid ta en sväng dit och knacka på dörren om det här inte leder till nåt.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC