info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anders om lyftet som räddade dykaren: ”Pulsen gick upp”

Det var igår vid lunch som en anläggningsdykare fastnade på fem meters djup på Slussenbygget i Stockholm. Kranföraren Anders Lindqvist fick rycka in och lätta på ett stenblock.

Foto: Cenneth Niklasson

På bygget av nya Slussen går en del kranar hela tiden. Kranföraren Anders Lindqvist hoppar in och täcker upp vid behov. Bland annat på raster. Igår vid lunch klättrade den ordinarie föraren ner för att äta. Anders klättrade då upp och tog över spakarna.

– När jag kom upp såg jag att det började rulla in flera brandbilar borta på Söder Mälarstrand på väg mot Slussen, säger Anders Lindqvist.

Läs också 40-åring dog när byggelement rasade

Han började direkt titta efter om något hänt på det egna bygget. Snart såg han att räddningstjänstens bilar körde in genom en grind till byggarbetsplatsen.

– Jag började ropa på mina gubbar och undrade vad som hänt.

Kollegorna skyndade sig mot räddningstjänsten och Anders vred samtidigt upp kranen så att han fick den rakt över olycksplatsen.

– I det läget fick jag höra att det var en dykare som fastnat.

Läs om helikoptern som fixar byggjobbet

Läs också Byggelev skulle såga list – fick fingrarna kapade

Anders Lindqvist berättar att lyftsamordnaren på bygget gick fram till räddningstjänsten och sa att kranförarna var tillgängliga. De var redo att agera och hjälpa till med att lyfta. Och den hjälpen behövdes snabbt.

– Jag körde ner krokarna och förlängde kättingen. Sedan när räddningstjänstens dykare var i vattnet och vi fick klartecken så sänkte jag ner krokarna till stenblocket.

När kättingarna var nere kopplades de och sedan satt Anders och väntade på ett nytt klartecken. Denna gång för att lyfta. Efter en stund fick han klarsignal.

– Jag lyfte stenblocket några centimeter. Det räckte för att slangen skulle lossna.

Var du orolig att något skulle gå snett?

Läs också Nya Slussen redan en halv miljard dyrare

– Jag fick lite puls i början, men samtidigt var jag helt fokuserad på uppgiften. Jag litade till hundra procent på lyftsamordnaren och det var verkligen skönt att allt gick bra.

Dykaren hade fastnat med luftslangen under ett stenblock. Slangen låg i kläm, men inte mer än att syre hela tiden kunde komma fram. Dykaren plockades upp ur vattnet och fördes till sjukhus. Enligt Storstockholms brandförsvar hade dykaren ådragit sig ett benbrott då stenblocket ramlat över honom.

Olyckan ska nu utredas. Både av Skanska som har arbetsmiljöansvaret och Arbetsmiljöverket.

– Vi vet ännu inte vad som har hänt. Området är avspärrat och kommer inte att öppnas igen förrän det är säkert, säger Annika Svensson, PR-ansvarig på Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anders om lyftet som räddade dykaren: ”Pulsen gick upp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig