info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fixade rivningsjobbet med hjälp från ovan

Den gamla ångbåtsbryggan i Lindö var sliten och murken. Den var utan räddning. Rivning var enda lösningen. Och nu ligger bråten på land – efter en sista resa.

Det var en helikopter som användes vid rivningsarbetet i Lindö småbåtshamn i Norrköping. Själva arbetet gjordes förra veckan och Mikael Pryssgård som arbetar på Haga ROT var på plats.

Varför använde ni en helikopter?

– Vi hade ett antal konkurrenter om jobbet och funderade på hur vi skulle lägga upp taktiken för att få rivningen. Vi började räkna på en högst normal lösning och använda en mobilkran. Men det blev väldigt dyrt beroende på flera omständigheter. Sedan har vi vid något annat tillfälle använt helikopter och nu dök det förslaget upp igen.

Hur gick ni vidare?

– Vi ringde till en helikopterfirma i Västerås, de flög hit och här på plats gick vi igenom jobbet. De sa att det var inga problem så då gjorde vi en riskanalys och arbetsberedning för projektet. Sedan körde vi på och allt gick fantastiskt bra.

Det praktiska arbetet – hur gick det till?

– Vi delade upp bron i sektioner med hjälp av en motorsåg. Varje del fick inte väga över 1 500 kilo för det är maxlasten på helikoptern. När vi sågat loss en sektion var det bara att stroppa och lyfta.

Och vad hände sedan?

– Helikoptern flög en liten bit upp på land. Där hade vi spärrat av ett område där helikoptern släppte lasten. Sedan tog en grävmaskin vid och lyfte brodelarna upp på lastbilsflak för borttransport.

Blev helikopterrivningen billigare än en traditionell med kran?

– Ja mycket. Från början hade vi räknat med en veckas jobb med kran, gubbar och etablering. Med helikopterns hjälp klarade vi av det på en dag. Vi var färdiga klockan två på eftermiddagen. Det var riktigt lyckat.

Fakta

Ångbåtsbryggan i Lindö byggdes 1903. Den var cirka 100 meter lång och var länge en central punkt i hamnen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fixade rivningsjobbet med hjälp från ovan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig