info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal efter ett av tolv dödsfall

Vi har granskat elva olyckor där tolv personer från östra Europa mist livet på svenska byggen. Endast en av dem har lett till åtal. Arbetsmiljöverket har önskat fler domstolsprövningar.

På julafton 2006 miste 47-årige Roman Wrona livet då han föll från ett ridhustak i Östergötland. Olyckan ledde till åtal och dom.
Inget av de andra elva dödsfallen vi har granskat har orsakat åtal i nuläget. Förundersökning pågår dock ännu om olyckan som krävde två mäns liv på Fortums värmeverksbygge i Stockholm i höstas.

LÄS MER: ”TOLV DÖDA SEDAN EU:S ÖSTUDVIDGNING 2004”

”Har funderat över uteblivet åtal”

Arbetsmiljöverket har hittills krävt åtalsprövning i fyra fall utöver Roman Wronas olycka. Det betyder att verket ser brister som de vill att en åklagare granskar.
Ett exempel är olyckan som kostade Marek Ruszel livet i Umeå 2008. Arbetsmiljöinspektören Sture Hansson har tidigare berättat i Byggnadsarbetaren att han funderat över varför fallet inte ledde till åtal.
– Den omkomne hade inte fallskyddsutrustning på sig, vilket var sagt att man skulle. Men hade ställningen varit rätt byggd hade olyckan aldrig hänt, sa han.

Överklagade nedlagt åtal

När en 25-årig polsk arbetare föll mot döden från ett tak norr om Stockholm 2012 hade Arbetsmiljöverket innan olyckan krävt åtgärder mot brister i fallskyddet. När åklagaren lade ner förundersökningen överklagade Arbetsmiljöverket, utan framgång.
Även efter Jozef Hajdiks död i Frillesås 2010 argumenterade Arbetsmiljöverket förgäves för möjligheten till åtal. Han var egenföretagare, men Arbetsmiljöverket menade att ansvar kunde utkrävas som om han varit anställd då han i praktiken arbetat under sådana förhållanden.

Informeras inte på egna språket

I Arbetsmiljöverket utredningar om dödsolyckorna ifrågasätts upprepade gånger om arbetarna fått information om säkerheten och arbetet på ett språk de behärskat. Ett exempel är ur utredningen om olyckan som kostade Marek Ruszel livet i Umeå 2008: ”Arbetsmiljöplanen och riskbedömningen som uppvisats är inte på det lands språk som den förolyckade kommer från vilket kan innebära att full förståelse för regler inte uppmärksammas.”
Efter olyckan i Rosersberg utanför Stockholm 2012 ställde verket krav på att dokumentation om bland annat säkerhet skulle vara på ett språk som säkerställer att arbetstagarna utan problem förstår. Även efter dödsolyckorna på Borealis i Stenungsund och Citybanan i Stockholm pekade Arbetsmiljöverket på att informationen inte varit på de omkomas egna språk.

LÄS MER: ”FICK DÖDSBESKED – EFTER FYRA DYGN”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal efter ett av tolv dödsfall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig