info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höga böter för Peabkontrakt

Peab fick kontraktet utan att reglerna om offentlig upphandling följdes. Nu ska Falu kommun betala åtta miljoner kronor i böter till staten. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om härvan i Falun, som handlar om kommunens och Peabs sätt att göra affärer med varandra.
I februari i år dömde tingsrätten sex personer till dagsböter i ett mutmål. Två av dem hade jobbat på Peab och fyra på Falu kommun. Domen gällde att Peabanställda under flera års tid bjudit tjänstemän från kommunen på underhållning, mat och alkohol.

Direktupphandlade gatuunderhåll

Under tiden då detta pågick, i december 2010, förlängde Falun också Peabs kontrakt för drift och underhåll av gator och vägar. Kontraktet revs ett knappt år senare, då det avslöjades att det hade kommit till efter en direktupphandling som stred mot lagen om offentlig upphandling. Det är denna upphandling domen från Högsta förvaltningsdomstolen handlar om.
Konkurrensverket krävde från början i förvaltningsrätten att Falu kommun skulle betala tio miljoner i böter för det sätt som Peab fick kontraktet på 2010. Förvaltningsrätten dömde kommunen att betala sju miljoner. Efter överklagande ändrade kammarrätten beloppet till åtta miljoner, ett belopp som nu alltså också slagits fast av Högsta förvaltningsdomstolen.

Mutmålet överklagat

Åklagaren i mutmålet beskrev bjudandet som ett smörjmedel gentemot kommunen, men hävdade inget direkt samband mellan krogbesöken och just det felaktigt upphandlade avtalet för gatuunderhåll.
I och med den här domen har tvisten om hur upphandlingen gick till avgjorts i högsta instans. Än är dock inte hela härvan gällande relationerna mellan Peab och Falu kommun utredd. Fem av de dömda i mutmålet har överklagat tingsrättsdomen till hovrätten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höga böter för Peabkontrakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig