Publicerad 17 februari 2012 08:42

449 sjuka i asbestcancer

Dödliga fibrer skördar liv på bygget

Asbesten har dödat många svenska byggnadsarbetare. 449 personer i byggbranschen insjuknade i den dödliga cancern mesoteliom mellan 1971 och 2009, visar en ny rapport.

Relaterad information

FAKTA/SJUKA PER YRKE

Av de som fått mesoteliom var 75 rörarbetare, 58 var betongarbetare, 55 var snickare, 51 elektriker och 35 målare. 23 var isolerare och 16 plåtslagare. Men eftersom isolerare och plåtslagare är små yrkesgrupper är de överrepresenterade när det gäller risker.

Utsatta grupper har till exempel varit rörmontörer och isolerare. Idag löper de som renoverar och river störst risk.
449 personer i byggbranschen blev sjuka i cancern mesoteliom under åren 1971 till 2009.
- Mesoteliom beror i stort sett alltid på asbestexponering och leder i nästan samtliga fall till döden inom en relativt kort tid, säger Anders Englund, läkare som slog larm om asbesten i mitten av 1970-talet. Han har gjort studien tillsammans med professor och överläkare Bengt Järvholm, som ansvarar för Bygghälsans hälsoregister. Uppgifter därifrån har samkörts med Cancerregistret.
Anders Englund är inte förvånad över men tycker att det är förskräckande att så många i byggbranschen fallit offer för sjukdomen. Allt måste göras för att inte fler ska drabbas, anser han.
- Nu när kunskapen finns om hur farligt det är med asbest så måste man hindra att de yrkesgrupper som sysslar med rivning och renovering skadas. Det är också helt oansvarigt att länder som till exempel Kanada, exporterar asbest till tredje världen där byggnadsarbetare utsätts, säger han.

Utsattes för mycket asbest

Mesoteliom sätter sig i lungsäck eller bukhinna och vanligtvis tar det 30-35 år från exponering tills man blir sjuk. Det stora antalet byggnadsarbetare som drabbats av mesoteliom fick det på grund av asbestexponering, då asbest användes i stor skala i byggbranschen. I mitten av 1970-talet slutade byggbranschen i praktiken att använda materialet i nyproduktion. 1982 kom ett totalförbud.
- Bland de som började jobba i branschen efter det, verkar det glädjande nog inte finnas någon överrisk för mesoteliom, säger Anders Englund.

Varnar för att blåsa faran över

Men han varnar för att blåsa faran över. Det kan räcka med några enstaka fibrer för att bli sjuk, fibrer som kan frigöras vid rivning och renovering. Som före detta chefläkare för Bygghälsan vet han hur utsatt det är i byggbranschen.
Dessutom bröts nyligen den nedåtgående trenden av nya mesoteliomfall efter år av minskning. 2008 var de nere på 64 nya fall, men 2009 rapporterades 84 nya fall och 2010 var de 124.
-Detta är oroande. Och vi vet inte varför det sker, säger Anders Englund.

Stora risker för isolerare och rörmontörer

Rapporten bygger på 381 132 personer i Bygghälsans register.
De grupper som löpte störst risk att bli sjuka var framförallt isolerare och rörmontörer som arbetade med olika typer av isolering med materialet. Men också många snickare och betongarbetare drabbades.
- Vi är förvånade över att så många elektriker och plåtslagare också fått mesoteliom. De har utsatts för asbest från dammande isolering när de jobbat med att dra ledningar och rör i olika anläggningar, säger Anders Englund.Golvläggare har varit en annan utsatt grupp. Framförallt har de utsatts för asbest då de rivit upp mattor och slipat bort lim.

Nyckelord:

Asbest

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Sorgligt att ingen på "högre" nivå kräver att alla yrkesgrupper på bygg får 1 dag vikt för utbildning om asbest, fokuserad på konkreta situationer och material. Fibrerna hänger kvar i luften till nästa yrkesgrupp som renoverar och till de som har lägenheten/lokalen.

  2. mycket bra förslag..borde vara så

  3. Jag utbildar företag i asbetsaneringar och jag skulle kunna komma och hålla en asbestutbildning om asbestsen och dess faror.
    Det finns en lag om att alla som kan komma i kontakt med asbest i sin utbildning skall ha information om dess faror.

    www.foretagsutbildningar.n.nu

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se