info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kallades "koko" och "Mogadishu"

Byggnads har för första gången lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) på grund av etnisk diskriminering. - Jag känner inte till något tidigare fall, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.

I ansökan till AD stämmer Byggnads VVS Företagen och ett VVS-bolag i västra Sverige på 300 000 kronor för trakasserier och diskriminering.

– Beloppet blir högt eftersom det handlar om flera olika diskrimineringstillfällen, säger Mattias Landgren.

Ärendet handlar om en medlem i Byggnads som arbetar som svetsare. Mannen, som ursprungligen kommer från Nigeria, har varit anställd på företaget sedan 2006 och i huvudsak jobbat med svetsarbeten på kärnkraftverk. Byggnads anger flera olika tillfällen då mannen diskriminerats: Vid en läkarkontroll i mars 2009 uppvisade mannen ett lågt blodvärde varvid bolaget då krävde att mannen skulle uppvisa ett läkarintyg som visade att han inte led av en allvarlig sjukdom. Ingen annan på företaget har krävts på ett liknande intyg. I samband med läkarkontrollen omplacerades mannen till bolagets verkstad. Där fick han bland annat utföra städuppgifter och skrapa rost, trots att det fanns gott om svetsarbeten. Under tiden i verkstaden utsattes mannen enligt stämningen för en mängd olika trakasserier. Bland annat fick han enbart besöka toaletten när det var rast, mannens matlåda kastades vid upprepade tillfällen i soporna och stolen vid matplatsen slängdes vid ett tillfälle i en container. Mannen kallades även ”Mogadishu” och ”koko” något han påtalade till arbetsledningen att han inte ville det då han kände sig kränkt.

Arbetsgivaren kände till kränkningarna

Enligt stämningsansökan har arbetsgivaren känt till trakasserierna utan att förhindra att de fortsatte och Byggnads anser därmed att bolaget i praktiken godtagit att trakasserierna fått fortgå. I juni 2009 blev mannen sjukskriven på grund av behandlingen på arbetet.

Under de lokala och centrala förhandlingar som hållits har parterna inte lyckats komma överens. Därför väljer Byggnads nu att gå vidare till AD. Under våren kommer parterna att träffas i AD och om de då inte når en förlikning väntar en så kallad huvudförhandling i AD under sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kallades "koko" och "Mogadishu"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig