info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v39

VVS-firmans udda jättebeställning: ”Specialgjorda marmorplattor”

Stora mängder marmorplattor till ett byggbolag i vvs-branschen. Är det något att reagera över? Ja, tyckte några tulltjänstemän i Göteborg. Fyndet – 1,2 ton cannabis.

Narkotikan låg gömd inne i marmorplattor som kom från Marocko. Foto: Tullverket

Det var Tullverket i region väst som i höstas fattade misstankar i samband med att ett fartyg från Casablanca i Marocko anlände till Göteborgs hamn.

Vid en inspektion av fartyget upptäcktes tre containrar med 57 ton marmorplattor. De var fördelade på 30 lastpallar. När tulltjänstemännen tittade närmare på marmorplattorna, med bland annat röntgen, såg de att vissa plattor var tjockare än andra. När tulltjänstemännen sedan gick lös med hammare för att krossa plattorna hittade man mängder av cannabis.

Läs också Här är polisens nya vapen mot flyende byggjobbare

– Narkotikan var gömd i specialgjorda marmorplattor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst.

Tullverket hittade 1,2 ton cannabis som lågt gömt bland marmorplattor.

Totalt hamnade fyndet på 1,2 ton fördelat på 13 000 kakor.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst.

Efter fyndet satte polisen span på ägarna av vvs-firman och ett företag i flyttbranschen. Några dagar senare slog de till och grep flera personer. Och nu har det väckts åtal mot fem personer. De tre bolagsägarna åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling. Två andra inblandade personer åtalas för narkotikabrott.

Annons
Henkel 250×600 v39

Du läser: VVS-firmans udda jättebeställning: ”Specialgjorda marmorplattor”