info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är polisens nya vapen mot flyende byggjobbare

I förra veckan tog polisen hjälp av en drönare vid en inspektion av en byggarbetsplats i Linköping. ”Vi ser om någon beter sig konstigt, om någon försöker smita iväg”, säger insatsledaren och polismannen Dick Steisjö.

Drönaren användes vid en myndighetsrazzia där polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket deltog. Vid den här typen av insatser, då myndigheterna bland annat granskar om någon arbetar olagligt på arbetsplatsen, är det inte ovanligt att byggnadsarbetare försöker smita iväg från själva bygget. Något som Byggnadsarbetaren tidigare uppmärksammat, bland annat här

Och i torsdags förra veckan tog polisen alltså hjälp av en drönare.

– Stora byggarbetsplatser är väldigt svåra att övervaka. Tack vara drönaren behöver vi inte ha så många poliser utspridda runt arbetsplatsen, säger polisen och insatsledaren Dick Steisjö.

Hur fungerar det?

– Vi har en drönarpilot som hela tiden bevakar vad som händer på hela byggarbetsplatsen. Vi vill se om det är någon som beter sig annorlunda och konstigt.

Vad händer om ni upptäcker något?

– Då skickar drönarpiloten en signal till oss andra poliser. Det kan vara någon som håller på att klättra över där det inte finns någon grind. Då hinner vi dit och ingripa. Drönaren är ett bra hjälpmedel då vi ser allt i realtid. Samtidigt sparar vi in en hel del resurser, säger Dick Steisjö.

Går det att använda de här filmerna som bevis om några hinner smita iväg?

– Ja, vi har ju alltid möjligheten att spela in, men i det här fallet var det endast för att övervaka. Det här med drönare är ganska nytt för oss så vi provar oss nu fram vid vilka insatser vi kan använda dem.

Och hur gick insatsen – var det någon som försökte smita?

– Från polisens sida hade vi inget att anmärka på vid den här kontrollen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är polisens nya vapen mot flyende byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig