info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Satsning mot kriminalitet på jobbet: ”Framgångsrikt”

Satsningen för att få bort kriminaliteten från landets arbetsplatser fortsätter. Nu höjs och permanentas anslaget.

Foto: Mostphoto

Under åren 2018 till 2020 har flera myndigheter arbetat tillsammans i en insats för att motverka fusk och brottslighet på arbetsmarknaden. Myndigheterna har jagat företag som bland annat struntar i regler som rör arbetsmiljön och inte betalar skatter och avgifter. Och då inte minst i byggbranschen. Byggnadsarbetaren har skrivit en mängd artiklar om kriminalitet på landets byggen under de senaste åren. Några av dem kan du läsa här.

De två åren som man arbetat tillsammans har fungerat en testperiod. Samarbetet mellan de åtta myndigheterna – Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket – beskrivs som framgångsrikt. Det är Arbetsmiljöverket som samordnat projektet.

Så här sa Anna Johansson, ordförande i Arbetsmarknadsutskottet till Byggnadsarbetaren, förra veckan.

– Det har varit ett viktigt och framgångsrikt samarbete och där pågår nu ett arbete om hur det ska kunna bli ännu effektivare.

Och nu vill alltså regeringen att den här granskningsverksamheten ska fortsätta. I höstbudgeten föreslår man därför ett tillskott till Arbetsmiljöverket på 30 miljoner kronor inför 2021. Pengar som alltså ska användas till att stävja kriminalitet i arbetslivet. Dessutom är pengatillskottet stadigvarande vilket innebär att de åtta myndigheterna även efter 2021 kan fortsätta arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Satsning mot kriminalitet på jobbet: ”Framgångsrikt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig