info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill se krav på lärlingar för att vinna jobb: "Vi utarmas på yrkesfolk"

Det blir allt svårare för elever på byggprogrammen att hitta lärlingsplats. Snickaren och politikern Dan Ljung (V) i Ulricehamn har därför lagt en motion: för att vinna upphandling måste byggföretagen ta emot lärlingar. Det har gått sådär.

Foto: Byggnads/Privat.

Krav på lärlingar för att vinna en kommunal upphandling, ja det har det tidigare beslutats om i Skellefteå. Det finns liknande initiativ på andra håll i landet.

Dan Ljung står på ett tak och bygger när Byggnadsarbetaren ringer upp honom. Utöver att sitta i kommunfullmäktige och kommunstyrelse för (V) i Ulricehamn är han också snickare sedan 40 år. En av hans hjärtefrågor är den om lärlingsplatser.

– Min kompis son behövde lärlingsplats. Han skickade in CV och papper till rätt personer, men de flesta svarade inte ens. Jag använde alla mina kontakter för att hjälpa honom, gick genom fyra företag. Men det hjälpte inte.

Dan Ljung. Foto: Privat.

– Nu har jag lämnat in en motion om att de som får entreprenaden på de kommunala byggena måste ta emot ett visst antal lärlingar, i förhållande till storleken på företaget.

Men hittills har inte förslaget mötts med någon större entusiasm. Innan en motion antas i kommunfullmäktige ska tjänstepersoner uttala sig, ibland två eller fler gånger. De har dragit öronen åt sig.

– Svaret jag fick från förvaltningen som utreder detta var att det är svårt redan att hitta entreprenörer och om man ställer krav på dem att ta in lärlingar så kanske de backar ur helt. Vi ska ju bygga ett bibliotek för 50 miljoner, jag tror inte det är några problem att få entreprenörer som lägger anbud på det, men…

Problemet att hitta lärlingsplatser är ett ständigt diskussionsämne i branschen. Eleverna på byggprogrammet har upp till halva sin utbildning ute på byggarbetsplatser. Utan någonstans att gå lärling blir de inte färdigutbildade.

Mats Bogren är biträdande rektor på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Härifrån tar varje år ett dussin byggelever studenten. Förutsatt att de får en lärlingsplats, vill säga.

Det är ett ständigt jagande

– Ja, lärarna som har det till uppgift har haft problem att hitta platser. Det är ett ständigt jagande. Det här är ju en kompetensförsörjningsfråga. För att vi ska kunna utbilda eleverna så måste byggföretagen ta emot dem som lärlingar, så är det bara.

Vad händer om man inte hittar någon?

– Det måste vi! Det är ett krav från Skolverket, minst 50% av undervisningstiden ska vara ute på arbetsplatser. Som tur är har vi lyckats lösa det hittills.

Roland Karlsson (c). Foto: Press.

Roland Karlsson (C) är ordförande i Ulricehamns kommunstyrelse. Han uttrycker sig försiktigt i frågan.

– Vi har svårt att få ut lärlingsplatser till ungdomarna. Programmet har många sökanden och det krävs att de kommer ut som lärlingar.

Kommer motionen att gå genom?

– Vi inväntar utredning om det här.

Men vad tycker du själv?

– Jag har inte landat i frågan. Jag vill se utredningen först. Det kan ge fördelar för gymnasiet, men det kan ju bli så att företagen inte lägger anbud också.

Dan Ljung låter trött när han pratar om situationen.

– Skapar vi inte fler lärlingsplatser så utarmas vi på yrkesfolk. Det blir allt fler som saknar rätt utbildning. Det är ju ingen som vill gå till vårdcentralen och träffa en läkare som bara jobbat 14 dar på sidan av. Men det går tydligen bra att bygga hus på de premisserna.

Vad gör du om du inte får genom motionen i kommunen?

– Uppvaktar andra partier. För ett jävla liv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill se krav på lärlingar för att vinna jobb: "Vi utarmas på yrkesfolk"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig