info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det är allas ansvar att ta emot lärlingar

Samtidigt som det råder brist på arbetskraft inom byggbranschen så vittnar många unga om att det är svårt att hitta både praktik- och lärlingsplatser. Alla har ansvar för att lära upp ny kompetens.

Foto: Mostphotos

Att det saknas folk i byggbranschen är inte direkt någon nyhet. Tvärtom. Nästan varje terminsstart rapporteras om tomma platser på byggprogrammen och företag som har svårt att hitta den kompetens de behöver. Vi har skrivit om det flera gånger. Men något annat som saknas är tyvärr också både praktik- och lärlingsplatser.

Och samtidigt som illegal arbetskraft väller över gränserna för att fylla hålen på landets byggen ringer desperata unga under utbildning runt till olika byggbolag. De behöver hitta en åtråvärd praktik- eller lärlingsplats för att få erfarenhet och därmed yrkesbevis.

Svaren från företagen låter oftast inte vänta på sig: ”Praktikant, nja, kanske.” ”Lärlingar? Nej, hinner inte, har inte råd, tar för lång tid, jobbigt.” Eller så svarar de inte alls.

Detta trots att man alltså samtidigt söker byggare med olika yrkeskunskaper som det är brist på och som därför är svåra att hitta.

Det här är något som jag inte förstår. Det är ju inte direkt så att byggbranschen är unik när det gäller detta. Alla olika jobb måste ta emot människor under utbildning. Det gäller läkare och sjuksköterskor, kockar och journalister. Det är inte gratis eller mindre jobbigt, för dem heller.

Och jag tror inte att någon vill ha sitt hus byggt av en person som bara suttit i skolbänken eller vara den första patient läkaren träffar efter sin examen.

Att lämna nästan färdigutbildade byggare utan lärlingsplats är att ta hoppet från de unga, som så väl behövs på de svenska byggarbetsplatserna. Så vad väntar ni på?

Vi har alla ett gemensamt ansvar att se till att systemen fungerar. Dessutom finns det sällan något roligare än att träffa unga på väg in i det egna yrket. De har kraft att ändra och förbättra och ser ofta nya möjligheter. Och så orkar de ställa krav på en jämställd och schysst arbetsplats.

Tar tidningen emot praktikanter, undrar nu förstås vän av ordning. Ja, det gör vi. Den här terminen har vi en fotopraktikant hos oss.

Att påstå sig inte kunna rapportera in lönen från en hel yrkesgrupp – vad är det för larv? Gör ert jobb, typ!

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig