"Vi stoppade massivt tegel"
Han reagerade efter att ha läst Byggnadsarbetarens artikel om muraren som tvingades arbeta med massivt tegel på Bo01 och som tagit skada av det. Artikeln var införd i nr 7/2001.
På Jörgen Frödelius arbetsplats i Skövde gick arbetsledare och anställda tillsammans och stoppade teglet innan bygget startade. Det hände redan 1999. Bakgrunden var att de inför materialbeställningen såg att det var ett danskt massivt tegel som skulle användas. Arbetsledningen och de anställda var negativa men byggherren ville ha teglet eftersom det ansågs vara mer frostbeständigt.
Yrkesinspektionen kopplades in och krävde att byggherren skulle bevisa att det massiva teglet var mer frostbeständigt än hålteglet. Men byggherren lyckades inte göra det och därför blev högskolan i Skövde murad med det betydligt lättare hålteglet istället.
– Det negativa med det massiva teglet är ju att det är mycket mer att lyfta men också att det går långsammare att arbeta. Man kan mura högre i varje skift med håltegel, säger Jörgen Frödelius.
Dessutom reagerade jag när jag läste att frostbeständigheten fortfarande används som ett argument för att använda det massiva teglet. Det är ju inte bevisat, menar Jörgen Frödelius.
– Vi lade ner mycket tid och kraft på att få bort det massiva teglet och åstadkomma något bra, då blir jag besviken när vår kunskap inte sprider sig.
– Risken är ju att vi blir ställda inför samma dåliga material igen, säger han.
Den som jobbar med massivt tegel tvingas lyfta ungefär dubbelt så tungt, jämfört med håltegel. JM och NCC är exempel på företag som använt massivt tegel på Bo01.