info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg-vd:ns ryggont väckte idé: Jag köper en buss!

En klinik på hjul som behandlar byggjobbarnas värkande kroppar direkt på bygget. Hälsobussen som kör runt i Skåne och Halland, är mycket uppskattad.
– Det är superbra, jag fick en tid samma vecka, säger snickaren Jeff Möller på HA Bygg i Höganäs och kliver in.

Behandling direkt på bygget. Christer Olsson botar byggnadsarbetarnas värkande kroppar i hälsobussen. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det första dagsljuset silar in genom fönstret och ett svagt fågelkvitter hörs genom den öppna dörren. Inne i bussen lyser lamporna i behandlingsrummet. Där, på en brits, ligger snickaren Jeff Möller på mage. Christer Olsson står böjd över honom, masserar och trycker på olika ställen på kroppen.

– Slappna av. Hur känns det i armarna? Har du ont i högerarmen? frågar hälsocoachen Christer Olsson.

Jeff Möller svarar på frågorna, medan Christer metodiskt går igenom axlar och rygg.

– Det var skönt, men gör ont. Men man vet att det förhoppningsvis hjälper i slutändan, säger Jeff nöjt efteråt.

Han har haft ont i höger axel mellan fem och sex veckor. Smärtan tror han beror på att han har stått och gipsat i samma ställning under en tid.

– Jag trodde först att det var träningsvärk, men det gick inte över. Hälsobussen är superbra. Jag tog kontakt med Christer och fick tid samma vecka, säger Jeff.

Snickaren Jeff Möller tycker att hälsobussen är ett superbra initiativ.Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

HA Byggs hälsobuss möter byggnadsarbetarna på plats, på jobbet. Idén föddes när företagets vd Henrik Andersson fick ryggproblem och fick hjälp av just Christer Olsson som var personlig tränare på gymmet Nordic Wellness i Höganäs.

– Henrik blev av med sina ryggkrämpor genom träning och tänkte att han skulle kunna hjälpa sin personal. Jag tyckte att hans idé med husbilen var fantastisk och nappade direkt, säger Christer.

Den första april i år anställdes han som hälsocoach på HA Bygg. En större husbil byggdes om. Dubbelsäng, toalett och dusch slängdes ut, men resten av inredningen, som handfat och skåp, fick vara kvar.

– Det blev ett stort behandlingsrum, där det även finns plats att göra övningar, säger Christer.

Jag har ett körschema och försöker hinna med två byggen per dag

Christer Olsson, hälsocoach

Just i dag står hälsobussen placerad vid ett förskolebygge i Höganäs, men under en vecka kör Christer runt till företagets olika byggen i bland annat Halmstad, Hässleholm, Löddeköpinge och Kävlinge.

– Jag har ett körschema och försöker hinna med två byggen per dag, men ibland blir det bara ett, säger Christer Olsson, som förutom på gym även arbetat som massör och fystränare i fotbollsklubben Helsingborgs IF.

– Jag har arbetat med träning i 30 år.

Christer Olsson i den ombyggda husbilen där det även finns plats att göra övningar. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Gymlokalen fylls med människor som tränar för fullt på motionscyklar, crosstrainers och att lyfta vikter. Svetten rinner nerför snickaren Peter Erikssons ansikte när han gör övningar på mattan för att stärka mage och rygg.

– Upp med höften och tänk på andningen, uppmanar Christer Olsson som står bredvid.

Coachen rattar inte bara hälsobussen utan är även på plats på gymmet Nordic Wellness i Höganäs tre gånger i veckan. Han gör träningsprogram och peppar de HA Byggs anställda som kommer hit för att träna.

– De flesta klarar sig själva, men jag finns här som ett bollplank. Är det något så kan de fråga.

Det är en enorm satsning på oss arbetare. Vi kan få snabb vård om det är något

Peter Eriksson, snickare

Peter Eriksson blev opererad i höftleden i juni och fick redan under sjukskrivningen ett träningsprogram. Nu har han börjat jobba igen och tränar tre gånger i veckan.

– Det är bra att någon står bakom och pushar. Träningen gör att jag mår bättre och känner mig piggare. Jag håller på att bygga upp mina muskler efter operationen.

Han tycker att företagets satsning på hälsa och friskvård är suverän och har under sina 40 år som byggnadsarbetare inte varit med om något liknande.

– Det är en enorm satsning på oss arbetare. Vi kan få snabb vård om det är något och det kommer säkert att dra ner sjukfrånvaron. Det blir en win-win-situation, säger Peter.

Hälsocoachen Christer Olsson peppar snickaren Peter Eriksson att ta i lite extra på gymmet
i Höganäs.

Hälsoarbetet riktar sig till byggföretagets 200 anställda, varav 100 är yrkesarbetare, mestadels snickare, men även murare och plattsättare. Förutom behandling och gymträning ger Christer också träningstips och kostrådgivning. All behandling och rådgivning är gratis och på arbetstid.

– Jag har träffat alla anställda nu. Jag kartlägger dem och ser vad som behövs, säger Christer.

Vad har byggnadsarbetare för problem?
– Hantverkarna sliter hårt på sina kroppar med tunga lyft och monotont arbete. De har ont i ryggen, axlar och knän.

Nästa besökare i bussen är snickaren Björn Ekelund som fick problem med axeln i förra veckan efter att ha lyft tunga murbrukssäckar på bygget.

– Det är en överbelastning i muskeln i överarmen, säger Christer efter att ha undersökt honom och försökt att hitta orsaken till smärtan.

Björn får tips hur han ska träna med gummiband och får också låna träningsredskapen med sig hem. När de satt sig ner i bussens soffa öppnar Christer Olsson laptopen och berättar om ”Ryggskolan” som finns på HA Byggs intranät. Här kan alla anställda läsa om ryggen, vad händer exempelvis vid diskbråck och hur de ska lyfta rätt.

– Jag jobbar mycket med lyftteknik. Jag vill få dem att lyfta rätt, träna ryggen och att ha rätt kroppshållning, förklarar Christer Olsson.

Det är första gången som Björn är på besök i hälsobussen. Efteråt är han nöjd att ha fått en tid så snabbt.

– Det känns bra. Jag tycker att det är en jättebra satsning.

Snickaren Björn Ekelund får träningstips efter sitt besök i hälsobussen. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

En stor del av Christer Olssons arbete går ut på att förebygga skador och ge hjälp så fort som möjligt. Och om han själv inte kan hjälpa dem, så skickar han vidare till sjukgymnast, naprapat eller någon annan expert.

– Jag är glad varje dag jag går till jobbet. Mottagandet har varit fantastiskt bra. Bussen har skapat en samhörighet och lagkänsla. Byggnadsarbetarna har börjat prata om hur de mår och om sin träning.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

3 tips från coachen

BÖRJA TRÄNA Utgå från dig själv  och vilken träning du tycker om. Träningen ska syfta till starkare rygg och balans i musklerna.

LYFT RÄTT Tänk på att lyfta på rätt sätt, så du orkar hålla upp ryggen. Fokusera på andningen, att lyfta
rakt och inte snett.

ÄT BRA Ät regelbundet och hoppa inte över mellanmål på eftermiddagen. Det kan leda till att energinivån går ner och risken för skador ökar.

Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg-vd:ns ryggont väckte idé: Jag köper en buss!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig