info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varningen om jobb på rullställning – "Föll handlöst ner i betonggolvet"

”Vilplanet vred sig och då rasade hela ställningen.” En av 50 berättelser i en rapport om incidenter med rullställningar. Nu vill forskare få stopp på olyckorna.

– Vi vill stoppa olyckorna med rullställningar. De ska inte behövda hända alls, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin i Umeå (bilden).

Av en slump upptäckte han och hans forskarkollegor problemen med rullställningar då de studerade olyckor och skador som anmälts till AFA Försäkring.

Under en tioårsperiod skadades 50 byggnadsarbetare i olyckor med rullställningar.

En byggnadsarbetare fick hjärnblödning efter att ha fallit cirka 1,7 meter. Men ställningarna kan byggas på och bli mycket högre än så.

I AFA-statistiken har byggjobbare som drabbats av allvarliga skador beskrivit hur det gick till.

Några av berättelserna:

  • ”Hantverksställningen vek sig och jag ramlade, ca 1,5-2,0 meters höjd, slog i huvudet, revbenen, skrapsår höger, yrsel och stel i nacken. Jag tror att ett hjul vek sig.”
  • ”Lade nytt tak på en altan. Stod på en ställning och skulle böja mig ner och gå under takstolen. Gick ner på knä och råkade luta lite för långt tillbaka varpå ställningen rullade iväg och jag föll i betonggolvet.”
  • ”Nedmontering av gipsskivor i tak med skruvdragare. Vid nedgång från rullställningen for den iväg och jag for handlöst baklänges ner i betonggolvet.”
  • ”Jag stod på en hantverkarställning 160-180 cm upp. Ställningen blev sned då hjulet lossnade och vilplanet vred sig och då rasade hela ställningen. Ställningen vek och ramlade bakåt. Jag landade på ansiktet. Vänster arm och näsben gick av” ’

Det måste gå att låsa dessa ställningar på ett säkert sätt

19 av olyckorna berodde på problem med ställningens hjul, i flera fall har hjulens låsning inte fungerat. I vissa fall har ställningen vält eller gått sönder. Det finns flera uppgifter om materialfel.

– En del av problemen har orsakats av att någon glömt att låsa hjulen men i flera fall talas det om materialfel. Det måste gå att låsa dessa ställningar på ett säkert sätt, precis som man gör med flygplanstrappor, säger Bengt Järvholm.

Han säger att forskargruppen lämnat materialet vidare till Byggnads och Byggföretagen och till Standardiseringskommissionen.

– Vi får se vad som händer. Vi vill få bort olyckorna men andra får ta fram hur det ska ske. Vi är forskare, inga tekniker eller byggnadsarbetare, säger Bengt Järvholm.

Stefan Stavander, regionalt skyddsombud på Byggnads region Småland-Blekinge känner till flera olyckor med rullställningar.

Han har själv sett det hända med egna ögon när en snickare använde en fyra meter hög ställning då han skulle lägga tak.
– Han hade låst hjulen men inte fällt ut stödbenen. Då han skulle hoppa ner från taket på ställningen, 60-70 centimeter ner, välte den. Han föll ner i gräset och rullade runt men hade tur och klarade sig utan skador.

Rullställningar i riskfyllda miljöer.

Rullställningar eller hantverkarställningar används ofta för att de är lätta att flytta och billiga.

– Det är viktigt att man bygger dem på rätt sätt, och låser hjulen och använder stödben. Ju högre de är desto vingligare blir de. Det är också viktigt att de står på ett bra underlag, säger Stefan Stavander.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Rapporten ”Arbetsolyckor vid användning av rullställningar i byggbranschen” är gjord vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet

Rullställningar

Rullställningar är fristående och vilar normalt på fyra låsbara hjul. De kan användas till kortvariga arbeten där ställningen behöver flyttas ofta. Den maximala höjden till arbetsplan varierar mellan olika fabrikat, men får inte överstiga tolv meter inomhus (utan vind) eller åtta meter utomhus.

Hantverkarställningar påminner om rullställningar men kan inte ha en högre höjd till arbetsplanet än två meter. De kan ha hjul, men måste inte ha det. De får endast användas av en person åt gången.

Källa: Arbetsmiljöverket

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varningen om jobb på rullställning – "Föll handlöst ner i betonggolvet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig