Varning för handhållen betongsåg
Två betonghåltagare, en i Tomelilla och en i Norrtälje, skadades allvarligt i ansikte och hals under sensommaren när de fick slag på handhållna betongsågar. Och tidigare i år har ytterligare tre allvarliga olyckor inträffat i Stockholmsområdet.
– Det är allvarliga olyckor och en markant ökning av den här typen av olyckor, säger Per-Ove Lindström på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm. Han har nu dragit igång en undersökning av vad som är orsaken till att allt fler skadas av handhållna betongsågar.
– Vad vi sett hittills så är det svårt att lösa problemet med någon form av skydd på sågen. Vi vet inte ännu vad det kan bli för åtgärder som måste till men vi tittar nu på bruksanvisningarna till maskinerna, säger Per-Ove Lindström.
De olyckor som inträffat under året följer samma mönster. Sågen har gått i ett annat material än betong, nypt fast och kastat upp mot hals och ansikte på användaren. Skadorna blir ofta omfattande köttsår. I några fall har skadorna varit millimetrar från halspulsådern.
Den håltagare i Tomelilla som fick sy mer än 100 stygn i hals och ansikte berättade för Byggnadsarbetaren att det blir allt vanligare med håltagning med handhållen såg. Själv skulle han bli mer försiktig med metoden men han konstaterade samtidigt att metoden är både snabbare och billigare än stativhållen såg.